Składniki na słoiczek 250 ml:
- daktyle 1 filiżanka (200 ml)
- mleko roślinne niesłodzone 1 filiżanka (200 ml)
- kakao lub karob 3 łyżki
- masło orzechowe bez dodatków (np. z orzeszków ziemnych, laskowych, nerkowców lub migdałów) 3 łyżki
Krem orzechowo-czekoladowy w błyskawicznej i zdrowej wersji, która nadaje się również dla najmłodszych. Do kanapek, naleśników i gofrów. Jeśli dodacie więcej mleka roślinnego, będziecie mieli zdrowy czekoladowy krem do tortów i deserów.
Wykonanie:
- Wszystkie składniki umieszczam w garnuszku.
- Gotuję przez chwilę mieszając, aż masło orzechowe się rozpuści.
- Blenduję na gęsty krem.
- W razie konieczności dodaję więcej mleka roślinnego.
- Polecam z owsianymi goframi (przepis tutaj).
Smacznego!
Dwulatek twierdzi,ze ” mmmm przepyszne”, ja twierdze to samo, Nutella sklepowa sie nie umywa.Genialny przepis, dziekujemy:)
Oj jak super:)))
Witam🙂, wpisałam w lupkę masło orzechowe i znalazły się przepisy z jego wykorzystaniem. A ja chciałam przepis na masło orzechowe. Kupujesz gotowe?
Ostatnio często kupuję gotowe, bo ma rynku pojawiło się dużo naturalnych maseł 100proc. w dobrych cenach, np Krukam. Ale robię też sama, po prostu blenduje orzechy w blenderze wysokoobrotowym:)
Ile gram „nutelli” wychodzi z podanej ilości składników?
wychodzi taki słoiczek 250 ml:)
Czy daktyli nie trzeba wcześniej namoczyć?
Gotowanie im wystarczy:)
Czy daktyle używasz świeże czy suszone
suszone, ale swieze beda super:)