Składniki na dwie porcje:
- mrożony szpinak rozdrobniony 1 opakowanie (450 g)
- czosnek 2 ząbki
- płatki drożdżowe 4 łyżki
- oliwa z oliwek/olej 1 łyżka
- sól, pieprz do smaku
- gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
- sok z połówki cytryny
- mleko roślinne lub woda 1 szklanka (250 ml)
- ew. grzanki lub makaron do podania
- pestki słonecznika do posypania
Szybka zupa krem dla wielbicieli szpinaku:)
Wykonanie:
- Szpinak umieszczam w garnku i rozmrażam.
- Dodaję wodę lub mleko roślinne, przyprawy i gotuję około 15 minut.
- Pestki słonecznika prażę na suchej patelni, aż się zarumienią.
- Do zupy dodaję rozgnieciony czosnek, oliwę i sok z cytryny. Dodaję sól i pieprz do smaku.
- Jeżeli chcecie, by krem miał idealnie gładką konsystencję, możecie go zblendować.
- Na talerzu posypuję pestkami słonecznika.
Smacznego!
Brak komentarzy