Składniki:
- soczewica czerwona 1 filiżanka
- marchew 4 sztuki
- cebula 2 sztuki
- koncentrat pomidorowy 1 słoiczek (200 g)
- olej 2 łyżki
- kolendra w ziarnach 1 łyżeczka
- kumin mielony 1 łyżeczka
- kurkuma 1 łyżeczka
- imbir 1 łyżeczka
- cynamon 1 łyżeczka
- chilli 1/2 łyżeczki
- sól do smaku
- czosnek 2 ząbki
- liść laurowy 4 sztuki
- ziele angielskie kilka ziaren
- ew. natka pietruszki do podania
Zupa w 15 minut, na rozgrzanie po zimowym spacerze. Najważniejszy jest tu zestaw rozgrzewających przypraw, składniki możecie modyfikować do woli. U mnie na minimalu:)
Wykonanie:
- Do garnka wrzucam czerwoną soczewicę, pokrojoną w kosteczkę marchewkę, cebulę, rozgniecioną w moździerzu lub zmieloną kolendrę i przyprawy.
- Zalewam wodą i gotuję około 15 minut.
- Dodaję koncentrat pomidorowy, olej, rozgnieciony czosnek (tutaj sprawdź, jak dodawać czosnek, żeby nie stracił swoich wartości) i mieszam.
- Gdy zacznie się ponownie gotować, zestawiam z ognia.
- Na talerzu zupę możecie posypać natką pietruszki.
Smacznego!
Świetny przepis!
oj przyda się 🙂
A ile tej wody?
ok. 2 litrów
Potwierdzam, szybka i rozgrzewająca – pyszna.
Coś czuję, że będzie u nas często gotowana 🙂
🙂
Zupa pychota! W ogóle fantastyczne przepisy masz Veganbando! Kocham Twoja strone! 😊
:)))
Wyszło naprawdę przepysznie. To najlepsze danie jakie zrobiłam. Przepis ideał.
Bardzo się cieszę:)))
A pietruszka do posypania dopiero ?Bo nie widze uwzglednienia jej w przepisie ?
tak, można na talerzu posypać natką, już poprawiam:)
wie ktoś ile zupa ma kalorii?