Składniki:
- herbatniki do wyłożenia formy
- mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
- gorzka czekolada 1 tabliczka (100 g)
- ciemny cukier trzcinowy 4 łyżki
- masło orzechowe 2 łyżki
- bakalie do ozdoby
Są torty lodowe, więc czemu nie lodowy mazurek bez pieczenia;) Kilkuskładnikowe, szybkie ciacho, nie tylko na Wielkanoc. Smakuje jak lodowy batonik:)
Wykonanie:
- Puszkę z mlekiem kokosowym wstawiam na noc do lodówki.
- Formę (u mnie 22 x 22 cm) wykładam papierem do pieczenia (dobrze go wcześniej pognieść) a następnie herbatnikami.
- Gęstą część mleka kokosowego przekładam do garnuszka (rzadką część zostawiam).
- Dodaję masło orzechowe, cukier trzcinowy i podgrzewam powoli, mieszając, aż składniki się połączą.
- Gdy masa przestygnie, delikatnie przekładam ją na herbatniki.
- Do garnuszka przekładam połamaną na kostki czekoladę i kilka łyżek rzadkiej części mleka kokosowego.
- Podgrzewam powoli, mieszając, aż czekolada się rozpuści, a składniki się połączą.
- Roztopioną czekoladę przekładam delikatnie na warstwę kokosową.
- Gdy masa ostygnie, mazurek wstawiam do lodówki, żeby masa zgęstniała, wtedy dekoruję bakaliami.
- Następnie wstawiam do zamrażalnika na min. godzinę (aż masa stwardnieje i da się kroić).
- Kroję na kawałki.
- Przechowuję w zamrażalniku.
Smacznego!
Dość ciekawy przepisik, sprawdzę w wolnej chwili.