Składniki:
- cebula 2 sztuki
- mrożonka warzywna kilkuskładnikowa 1 opakowanie (ok. 450 g)
- ananas w puszce 1 puszka (ok. 500 g)
- orzeszki ziemne garść
- olej (u mnie kokosowy) do podsmażenia
- cytryna/limonka 1 sztuka
- czosnek 2 ząbki
- imbir suszony 1 łyżeczka
- kurkuma 1 łyżeczka
- mąka z cieciorki (ew. ziemniaczana) 1 łyżka
- czarna sól (kala namak) 1 łyżeczka
- sos sojowy jasny do smaku
- kolendra/szczypiorek do podania
- papryczka chilli/chilli w proszku do smaku
- makaron (ryżowy, sojowy lub inny ulubiony azjatycki) opakowanie 300 g
Szybki kryzysowy Pad Thai z mrożonką i ananasem z puszki. Zamiast jajka w wersji wegańskiej jest mąka z cieciorki z solą kala namak i kurkumą.
Wykonanie:
- W woku lub na dużej patelni podsmażam cebulę.
- Dodaję drobno pokrojone chilli i mrożone warzywa. Duszę, aż warzywa zmiękną.
- Dodaję imbir, sos sojowy i pokrojonego w kostkę ananasa (nie wylewam płynu z puszki).
- Makaron gotuję według przepisu.
- W miseczce mieszam trzepaczką łyżkę mąki z cieciorki (jeśli nie macie, użyjcie ziemniaczanej), kurkumę, sól kala namak, rozgniecione ząbki czosnku i syrop z puszki po ananasie. Dodaję do dania i gotuję przez chwilę, mieszając. (Jeśli nie macie soli kala namak, pomińcie).
- Solę do smaku.
- Dodaję ugotowany makaron i mieszam.
- Orzeszki ziemne rozgniatam w moździerzu lub tłuczkiem w ściereczce.
- Na talerzu danie posypuję orzeszkami, natką kolendry lub szczypiorkiem i polewam sokiem z cytryny lub limonki.
Smacznego!
Brak komentarzy