Składniki:
- mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
- płatki ryżowe 1 filiżanka (200 ml)
- ksylitol/cukier/jasny słód do smaku (u mnie 2-3 łyżki)
- mus owocowy/konfitura/owoce do ozdoby
Delikatny i kremowy szybki pudding ryżowy z płatków ryżowych i mleka kokosowego. Na śniadanie, na deser albo w słoiczku do pracy lub na uczelnię.
Wykonanie:
- Mleko kokosowe wlewam do garnka. Dolewam pół filiżanki (100 ml) wody.
- Dodaję płatki ryżowe i gotuję około 5 minut na małym ogniu.
- Mieszam, słodzę do smaku, przykrywam i odstawiam na 5-10 minut.
- Przekładam do miseczek lub słoiczków.
- Przed podaniem ozdabiam owocami, musem owocowym (np. tym) lub ulubioną konfiturą.
- Jeżeli będziecie jeść na zimno po schłodzeniu w lodówce, możecie odwrócić słoiczki i wyjąć puddingi na talerzyki, będą ładnie wyglądać.
- Jeżeli chcecie przygotować odchudzoną wersję, zróbcie pudding na domowym mleku kokosowym (przepis tutaj).
Smacznego!
Brak komentarzy