Składniki:
- mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
- masło orzechowe 3 czubate łyżki
- cukier/ksylitol/erytrol 4 łyżki
- mąka kokosowa 3 łyżki
- gorzka czekolada 1 tabliczka (100 g)
- mleko roślinne lub woda 4-5 łyżek
Szybkie domowe krówki z masłem orzechowym oblane czekoladą.
Wykonanie:
- Puszkę z mlekiem kokosowym wstawiam na noc do lodówki.
- Gęstą część mleka kokosowego przekładam do garnuszka.
- Dodaję masło orzechowe, słodzę i podgrzewam, mieszając, aż składniki się połączą.
- Do masy dodaję mąkę kokosową, mieszając intensywnie, żeby nie powstały grudki.
- Masę przekładam do keksówki wyłożonej folią spożywczą i wstawiam do lodówki.
- Do garnuszka wkładam połamaną na kostki czekoladę.
- Dodaję 4-5 łyżek mleka roślinnego lub wody i podgrzewam, mieszając, aż czekolada się rozpuści.
- Czekoladą smaruję masę w keksówce.
- Wstawiam do lodówki, żeby masa stwardniała.
- Jeżeli chcecie, żeby krówki były twardsze, wstawcie formę na pół godziny do zamrażalnika.
- Kroję na kawałki.
Smacznego!
Czy miałaś w kuchni do czynienia z pastą kokosową jak np ta https://krukam.pl/product-pol-431-Pasta-kokosowa-300g-uniw.html?gclid=Cj0KCQiA-qDTBRD-ARIsAJ_10yI7zVKWPdOmY5bU4it6r6He2_synNwCYbf38GhAqzfLMDjXUKITMjwaAu7VEALw_wcB ? zastanawiam się czy można ją zastosować zamiast mleczka
Właśnie niedawno pierwszy raz podobną kupiłam. Na razie używałam tylko jako dodatek do jaglanki i owsianki. Na pewno jest bardziej tłusta i gęsta niż mleczko. Myślę, że podobne krówki spokojnie można z niej zrobić, ale może z mniejszą ilością mąki kokosowej?
Ooo moje smaki, bo ostatnio mam duuuża ochotę na kokos i na cukierki 😀
Zrobiłam! Mega :). Mięsnym gościom bardzo smakowało :).
Ale fajnie:)
Myslisz, ze moglabym zastapic mąkę kokosową inną mäką?
Myślę, że najwyżej jakąś mąką z orzechów…