Składniki:
- pełnoziarnista mąka pszenna lub orkiszowa 2 i 1/3 szklanki (po 250 ml)
- mleko roślinne (u mnie sojowe) 2 szklanki (po 250 ml)
- cukier/ksylitol/erytrol pół szklanki (125 ml)
- kakao 3 łyżki
- soda 2 łyżeczki
- olej (u mnie rzepakowy) 3 łyżki
- gorzka czekolada 1 tabliczka (100 g)
- ocet (u mnie jabłkowy) 1 łyżka
Wegańskie muffinki czekoladowe z mąki pełnoziarnistej. Błyskawiczne i łatwe w przygotowaniu.
Wykonanie:
- Do miski wsypuję suche składniki: mąkę, sodę, kakao i cukier/ksylitol/erytrol. Mieszam.
- Do drugiej miski wlewam mokre składniki: mleko sojowe, ocet i olej. Mieszam.
- Mokre składniki wlewam do suchych i energicznie mieszam trzepaczką (możecie też użyć miksera).
- Masę nakładam do foremek na muffinki (wysmarowanych olejem, wyłożonych papierem do pieczenia lub papilotkami do muffinek).
- Do każdej porcji wkładam kostkę czekolady.
- Piekę około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Smacznego!
Ile muffinek wychodzi z jednej porcji?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Hej, kilkanaście sztuk:)
Pełnoziarniste muffinki – to mi się podoba 🙂
U mnie się upiekły w 20 minut.
Czy mogę pominąć ocet jablkowy lub dodać zwykly ocet?
można dać zwykły lub sok z cytryny:)