Szybkie wegańskie JEŻYKI

  • 15 min
  • 6 składników
100%

Składniki:

  • wegańskie herbatniki lub ciasteczka 10-12 sztuk
  • daktyle 1 filiżanka (200 ml)
  • masło orzechowe 1 czubata łyżka
  • gorzka czekolada pół tabliczki (50 g)
  • rodzynki mała garść
  • ulubione orzechy lub pestki mała garść

Szybki sposób na wypasione, wegańskie ciasteczka a’la JEŻYKI z daktylowym karmelem, bakaliami i czekoladą.

Szybkie, wegańskie JEŻYKI

Szybkie, wegańskie JEŻYKI

Wykonanie:

  1. Daktyle zalewam wrzątkiem na pół godziny.
  2. Czekoladę łamię na kostki i umieszczam w garnuszki.
  3. Większe orzechy kroję na kawałki.
  4. Daktyle odlewam (wodę zostawiam – może się przydać) i umieszczam w blenderze (ja używam tego).
  5. Dodaję masło orzechowe i blenduję na gęsty karmel (w razie konieczności dodaję odrobinę wody odlanej z daktyli).
  6. Karmelem smaruję ciasteczka.
  7. Na karmelu układam rodzynki i orzechy.
  8. Do czekolady dodaję ok. 2 łyżki wody lub mleka roślinnego i podgrzewam powoli, mieszając, aż składniki się połączą.
  9. Czekoladą polewam ciasteczka i zostawiam do ostygnięcia.

Smacznego!

Szybkie, wegańskie JEŻYKI

Szybkie, wegańskie JEŻYKI

Szybkie, wegańskie JEŻYKI

Szybkie, wegańskie JEŻYKI

Szybkie, wegańskie JEŻYKI

Szybkie, wegańskie JEŻYKI

 

8 komentarzy

    • te akurat robiłam na ciastkach Digestive Gullon bez cukru. Były kiedyś w Lidlu. Ale robiłam też na Łakotki Holenderskie.

        • Nie nie, to jest wersja last minute;) Ale te ciasteczka Gullon mają całkiem fajny skład jak na gotowce, ja czasami je kupuję;)

  1. Super blog. Szkoda, że tyle reklam, które dosłownie zasłaniają przepis, dlatego z tego względu nie odwiedzam regularnie.

  2. Dziękuję za odpowiedź 🙂
    Blog świetny, fajnie gdyby nie było tyle reklam, bo w wielu przepisach zasłaniają składniki 🙁

Skomentuj