Tabbouleh – libańska sałatka

  • 10 min
  • 11 składników
100%

Składniki:

  • surowy kuskus (lub drobny bulgur) 1 filiżanka (200 ml)
  • natka pietruszki 1 duży pęczek
  • świeża mięta pół pęczka
  • pomidory 2 sztuki
  • ew. ogórek 1 sztuka
  • cebula 1 sztuka
  • oliwa z oliwek 3 łyżki
  • sok z jednej cytryny
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • ew. kumin mielony pół łyżeczki

Uwielbiam tabbouleh, to jedno z moich ulubionych szybkich dań na wynos do pudełka. I  choć zawsze mam pokusę, żeby dodać coś ekstra do tej sałatki, to najbardziej lubię chyba taką klasyczną wersję.

DSC_8368_2

Tabbouleh

Wykonanie:

  1. Kaszkę kuskus lub bulgur przygotowuję zgodnie z przepisem na opakowaniu i odstawiam do wystygnięcia.
  2. Pietruszkę, miętę, cebulę, pomidora i ogórka bardzo drobno kroję i dodaję do kaszy.
  3. Dodaję oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz i mieszam dokładnie.

Smacznego!

DSC_8361_2

Tabbouleh

DSC_8357_2

Tabbouleh

DSC_8382_2

Tabbouleh

Brak komentarzy

Skomentuj