Składniki na dużą miskę:
- kalafior 1 mała główka
- brokuł 1 mała główka
- ogórek 1 sztuka
- rzodkiewka 1 pęczek
- żurawina suszona bez cukru do posypania
- świeża mięta garść
- świeża kolendra garść
- pietruszka 1 mały pęczek
- sok z cytryny lub limonki do smaku
- ocet jabłkowy do smaku
- sól, pieprz do smaku
- ew. sumak lub sproszkowany suszony pomidor do posypania
Pyszna, super zdrowa sałatka. Idealna na przystawkę, jako lunch do pracy albo surówka do dań na ciepło. Sprawdzi się jako dodatek do grilla i na piknik. Możecie delektować się nią również, jeśli jesteście na poście warzywno-owocowym dr Dąbrowskiej.
Wykonanie:
- Różyczki kalafiora i brokuła rozdrobnij w malakserze, tak, żeby uzyskać konsystencję sypkiej kaszy.
- Ogórka i rzodkiewkę pokrój w małą kostkę.
- Zioła posiekaj.
- Wszystkie składniki przełóż do miski.
- Dodaj sok z cytryny lub limonki i ocet jabłkowy do smaku.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Wymieszaj.
- Tabule podawaj posypane sumakiem i żurawiną.
Smacznego!
Brak komentarzy