Składniki na dużą miskę:
- kalafior 1 mała główka
- brokuł 1 mała główka
- ogórek 1 sztuka
- rzodkiewka 1 pęczek
- żurawina suszona bez cukru do posypania
- świeża mięta garść
- świeża kolendra garść
- pietruszka 1 mały pęczek
- sok z cytryny lub limonki do smaku
- ocet jabłkowy do smaku
- sól, pieprz do smaku
- ew. sumak lub sproszkowany suszony pomidor do posypania
Pyszna, super zdrowa sałatka według przepisu Zakwasowni. Idealna na przystawkę, jako lunch do pracy albo surówka do dań na ciepło. Sprawdzi się jako dodatek do grilla i na piknik. Możecie delektować się nią również, jeśli jesteście na poście warzywno-owocowym dr Dąbrowskiej.

fot. Karol Kacperski
Wykonanie:
- Różyczki kalafiora i brokuła rozdrobnij w malakserze, tak, żeby uzyskać konsystencję sypkiej kaszy.
- Ogórka i rzodkiewkę pokrój w małą kostkę.
- Zioła posiekaj.
- Wszystkie składniki przełóż do miski.
- Dodaj sok z cytryny lub limonki i ocet jabłkowy do smaku.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Wymieszaj.
- Tabule podawaj posypane sumakiem i żurawiną.
Smacznego!
PS. Mam dla Was 10 % rabatu na produkty Zakwasowni pod linkiem:
www.sklep.zakwasownia.bio/veganbanda
hasło: VEGANBANDA

fot. Karol Kacperski

fot. Karol Kacperski

fot. Karol Kacperski

fot. Karol Kacperski
Brak komentarzy