Tagliatelle z kapustą i bobem

  • 25 min
  • 12 składników

Składniki na 4 porcje:

  • makaron tagliatelle pół opakowania (250 g)
  • bób mrożony 1 opakowanie (450 g)
  • biała kapusta kawałek (1/4 małej główki)
  • cebula biała 1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • cytryna 1 sztuka
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • mleko roślinne niesłodzone pół szklanki (125 ml)
  • płatki drożdżowe 2 łyżki
  • biały pieprz mielony pół łyżeczki
  • sól do smaku
  • natka pietruszki lub koperek do posypania

Pomysł na pyszny makaron z bobem i kapustą w białym sosie. Sprawdzi się tu nie tylko tagliatelle, ale każdy ulubiony makaron.

Tagliatelle z kapustą i bobem

Tagliatelle z kapustą i bobem

Wykonanie:

  1. Makaron gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzam.
  2. Cebule kroję w piórka, kapustę siekam w paski.
  3. Na oliwie podsmażam cebulę, aż się zeszkli.
  4. Dodaję kapustę i smażę razem, mieszając od czasu do czasu przez kilka minut.
  5. Dodaję mrożony bób, zalewam mlekiem roślinnym, posypuję skórką startą z cytryny (tylko żółta część), przykrywam i duszę pod przykryciem na małym ogniu przez 10-15 minut, aż bób będzie ugotowany.
  6. W między czasie rozgniatam ząbki czosnku i odkładam na bok (TUTAJ sprawdź dlaczego).
  7. Dodaję ugotowany makaron, płatki drożdżowe, czosnek, sok z cytryny, sól oraz biały pieprz do smaku. Mieszam i gotuję jeszcze chwilę pod przykryciem.
  8. Na talerzach posypuję natką pietruszki lub koperkiem.

Smacznego!

Tagliatelle z kapustą i bobem

Tagliatelle z kapustą i bobem

Tagliatelle z kapustą i bobem

Tagliatelle z kapustą i bobem

Tagliatelle z kapustą i bobem

Tagliatelle z kapustą i bobem

Brak komentarzy

Skomentuj