Składniki na 4 porcje:
- makaron tagliatelle pół opakowania (250 g)
- bób mrożony 1 opakowanie (450 g)
- biała kapusta kawałek (1/4 małej główki)
- cebula biała 1 sztuka
- czosnek 2 ząbki
- cytryna 1 sztuka
- oliwa z oliwek do smażenia
- mleko roślinne niesłodzone pół szklanki (125 ml)
- płatki drożdżowe 2 łyżki
- biały pieprz mielony pół łyżeczki
- sól do smaku
- natka pietruszki lub koperek do posypania
Pomysł na pyszny makaron z bobem i kapustą w białym sosie. Sprawdzi się tu nie tylko tagliatelle, ale każdy ulubiony makaron.
Wykonanie:
- Makaron gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzam.
- Cebule kroję w piórka, kapustę siekam w paski.
- Na oliwie podsmażam cebulę, aż się zeszkli.
- Dodaję kapustę i smażę razem, mieszając od czasu do czasu przez kilka minut.
- Dodaję mrożony bób, zalewam mlekiem roślinnym, posypuję skórką startą z cytryny (tylko żółta część), przykrywam i duszę pod przykryciem na małym ogniu przez 10-15 minut, aż bób będzie ugotowany.
- W między czasie rozgniatam ząbki czosnku i odkładam na bok (TUTAJ sprawdź dlaczego).
- Dodaję ugotowany makaron, płatki drożdżowe, czosnek, sok z cytryny, sól oraz biały pieprz do smaku. Mieszam i gotuję jeszcze chwilę pod przykryciem.
- Na talerzach posypuję natką pietruszki lub koperkiem.
Smacznego!
Brak komentarzy