Tajskie mleko – pełnoziarnisty tort czekoladowy i zielone lody + RABAT

100%

Pisałam Wam już na temat tajskiego mleka “137 degrees” z migdałów, orzechów włoskich i pistacji. Tym razem chcę Wam pokazać nowości od tej marki i pomysły na wykorzystanie tych niesamowitych napojów roślinnych.

Na początek czekoladowe mleko o smaku belgijskiej czekolady na bazie pistacji, z dodatkiem orzechów nerkowca, kakao i nektaru z kwiatu kokosa. Ma bardzo bogaty smak, jest gęste i kremowe.

Przygotowałam na jego bazie PEŁNOZIARNISTY TORT CZEKOLADOWY Z ORZECHAMI WŁOSKIMI. Oto przepis:

Tajskie mleko - pełnoziarnisty tort czekoladowy i zielone lody

Tajskie mleko – pełnoziarnisty tort czekoladowy i zielone lody

Składniki:

  • 1,5 szklanki (po 250 ml) pełnoziarnistej mąki pszennej lub orkiszowej.
  • pół szklanki (125 ml) cukru, ksylitolu lub erytrolu
  • 6 łyżek kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 szklanka (250 ml) czekoladowego mleka “137 degrees” + do nasączenia biszkoptów
  • 1/3 szklanki neutralnego w smaku oleju
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 puszka (400 ml) schłodzonego mleczka kokosowego
  • 1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady
  • 2 czubate łyżki masła orzechowego (ja użyłam z orzechów włoskich)
  • orzechy włoskie – do dekoracji
Tajskie mleko - pełnoziarnisty tort czekoladowy i zielone lody

Tajskie mleko – pełnoziarnisty tort czekoladowy i zielone lody

Wykonanie:

  1. Przygotowuję dwie miski.
  2. Do jednej wlewam mokre składniki: mleko czekoladowe, ocet i olej. Mieszam.
  3. Do drugiej wsypuję suche składniki: mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i cukier lub ksylitol albo erytrol. Mieszam.
  4. Mokre składniki wlewam do suchych i energicznie mieszam trzepaczką.
  5. Masę wlewam do formy. Ja użyłam 3 tortownic po 16 cm wyłożonych papierem do pieczenia.
  6. Piekę około 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka).
  7. Wyjmuję biszkopty i studzę.
  8. W międzyczasie przygotowuję krem.
  9. Do garnuszka nakładam gęstą część mleczka kokosowego, która oddzieliła się po schłodzeniu.
  10. Dodaję połamaną na kostki czekoladę i masło orzechowe.
  11. Podgrzewam powoli, mieszając, aż powstanie gładka czekoladowa masa.
  12. Zdejmuję czekoladę z palnika i pozostawia do ostygnięcia (najlepiej po przestygnięciu wstawić ją na 15 minut do lodówki, żeby stężała).
  13. Ostudzone biszkopty nasączam kilkoma łyżkami mleka czekoladowego i przekładam kremem.
  14. Tort dekoruję orzechami włoskimi.
Tajskie mleko - pełnoziarnisty tort czekoladowy i zielone lody

Tajskie mleko – pełnoziarnisty tort czekoladowy i zielone lody

Kolejna nowość to napój z orzechów włoskich z dodatkiem zielonej herbaty Matcha.  Jego cały skład to wyciskane orzechy włoskie (91%), organiczny nektar z kwiatu kokosa (2%), nasiona słonecznika (5%) i zielona herbata Matcha (2%). Jest naprawdę pyszny. Ma delikatny smak orzechów włoskich i fantazyjny zielony kolor dzięki dodatkowi matchy, która jest bardzo silnym przeciwutleniaczem.

Na bazie tego napoju przygotowałam ZIELONE LODY TROPIKALNE. Przepis poniżej:

Tajskie mleko - pełnoziarnisty tort czekoladowy i zielone lody

Tajskie mleko – pełnoziarnisty tort czekoladowy i zielone lody

Składniki:

  • 1 szklanka (250 ml) napoju z orzechów włoskich z matchą
  • 1 dojrzały banan
  • pół dojrzałego mango
  • opcjonalnie 2 łyżki wiórków kokosowych
Tajskie mleko - pełnoziarnisty tort czekoladowy i zielone lody

Tajskie mleko – pełnoziarnisty tort czekoladowy i zielone lody

Wykonanie:

  1. Mleko roślinne nalewam do blendera.
  2. Dodaję obrane i pokrojone owoce.
  3. Jeśli macie ochotę, możecie dodać do lodów wiórki kokosowe.
  4. Blenduję wszystko razem i przelewam do foremek na lody na patyku.
  5. Jeśli wszystko się nie zmieściło, wypijam jako koktajl:)
  6. Wkładam do zamrażalnika na kilka godzin.

Smacznego!

RABAT – jeśli macie ochotę spróbować tajskiego mleka, to do końca października mam dla Was rabat 10% na produkty nieprzecenione na hasło: veganbanda10 na stronie tajskiemleko.pl.