Pisałam Wam już na temat tajskiego mleka „137 degrees” z migdałów, orzechów włoskich i pistacji. Tym razem chcę Wam pokazać nowości od tej marki i pomysły na wykorzystanie tych niesamowitych napojów roślinnych.
Na początek czekoladowe mleko o smaku belgijskiej czekolady na bazie pistacji, z dodatkiem orzechów nerkowca, kakao i nektaru z kwiatu kokosa. Ma bardzo bogaty smak, jest gęste i kremowe.
Przygotowałam na jego bazie PEŁNOZIARNISTY TORT CZEKOLADOWY Z ORZECHAMI WŁOSKIMI. Oto przepis:
Składniki:
- 1,5 szklanki (po 250 ml) pełnoziarnistej mąki pszennej lub orkiszowej.
- pół szklanki (125 ml) cukru, ksylitolu lub erytrolu
- 6 łyżek kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 szklanka (250 ml) czekoladowego mleka „137 degrees” + do nasączenia biszkoptów
- 1/3 szklanki neutralnego w smaku oleju
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 puszka (400 ml) schłodzonego mleczka kokosowego
- 1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady
- 2 czubate łyżki masła orzechowego (ja użyłam z orzechów włoskich)
- orzechy włoskie – do dekoracji
Wykonanie:
- Przygotowuję dwie miski.
- Do jednej wlewam mokre składniki: mleko czekoladowe, ocet i olej. Mieszam.
- Do drugiej wsypuję suche składniki: mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i cukier lub ksylitol albo erytrol. Mieszam.
- Mokre składniki wlewam do suchych i energicznie mieszam trzepaczką.
- Masę wlewam do formy. Ja użyłam 3 tortownic po 16 cm wyłożonych papierem do pieczenia.
- Piekę około 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka).
- Wyjmuję biszkopty i studzę.
- W międzyczasie przygotowuję krem.
- Do garnuszka nakładam gęstą część mleczka kokosowego, która oddzieliła się po schłodzeniu.
- Dodaję połamaną na kostki czekoladę i masło orzechowe.
- Podgrzewam powoli, mieszając, aż powstanie gładka czekoladowa masa.
- Zdejmuję czekoladę z palnika i pozostawia do ostygnięcia (najlepiej po przestygnięciu wstawić ją na 15 minut do lodówki, żeby stężała).
- Ostudzone biszkopty nasączam kilkoma łyżkami mleka czekoladowego i przekładam kremem.
- Tort dekoruję orzechami włoskimi.
Kolejna nowość to napój z orzechów włoskich z dodatkiem zielonej herbaty Matcha. Jego cały skład to wyciskane orzechy włoskie (91%), organiczny nektar z kwiatu kokosa (2%), nasiona słonecznika (5%) i zielona herbata Matcha (2%). Jest naprawdę pyszny. Ma delikatny smak orzechów włoskich i fantazyjny zielony kolor dzięki dodatkowi matchy, która jest bardzo silnym przeciwutleniaczem.
Na bazie tego napoju przygotowałam ZIELONE LODY TROPIKALNE. Przepis poniżej:
Składniki:
- 1 szklanka (250 ml) napoju z orzechów włoskich z matchą
- 1 dojrzały banan
- pół dojrzałego mango
- opcjonalnie 2 łyżki wiórków kokosowych
Wykonanie:
- Mleko roślinne nalewam do blendera.
- Dodaję obrane i pokrojone owoce.
- Jeśli macie ochotę, możecie dodać do lodów wiórki kokosowe.
- Blenduję wszystko razem i przelewam do foremek na lody na patyku.
- Jeśli wszystko się nie zmieściło, wypijam jako koktajl:)
- Wkładam do zamrażalnika na kilka godzin.
Smacznego!
Chyba już tego tajskiego mleka nie ma? 😞
niestety nie:(((