Tajskie mleko z orzechów i migdałów

Mleko roślinne to nasz MUST HAVE w kuchni. Bez niego nie ma owsianki, koktajlu, ciasta, lodów, gofrów ani naleśników. Eksperymentujemy z różnymi rodzajami mlek roślinnych, których na rynku coraz więcej. W tym poście chcę pokazać Wam moje nowe odkrycie: mleko “137  degrees” z migdałów, z orzechów włoskich i z pistacji.

Tajskie mleko z orzechów i migdałów

Tajskie mleko z orzechów i migdałów

Wyróżnia je to, że są naprawdę gęste, kremowe w smaku i konsystencji, niezwykle aromatyczne i mają bardzo fajne składy. Przede wszystkim intensywnie smakują składnikiem, z którego są zrobione: pistacjowe ma intensywny smak pistacji, migdałowe – migdałów, a to z orzechów włoskich naprawdę smakuje orzechami włoskimi. Każde z nich jest tak pyszne, że delektuję się małą filiżanką mleka w ramach deseru. Świetnie sprawdzają się do kawy. Moim faworytem jest tu chyba mleko migdałowe. Dzięki niemu kawa nabiera kremowej konsystencji i pachnie marcepanem:)

Tajskie mleko z orzechów i migdałów

Tajskie mleko z orzechów i migdałów

Na początek, napiszę Wam trochę więcej o każdym z mlek.

Napój z migdałów z dodatkiem nektaru kwiatu kokosa

Posiada lekko słodkawy, łagodny smak dzięki dodatkowi organicznego nektaru z kwiatu kokosa o niskim indeksie glikemicznym. Nie ma dodatku cukru, karagenu, konserwantów ani innych zbędnych składników. Powstaje z migdałów pochodzących z kalifornijskich upraw, które poddawane są starannej selekcji a następnie wyciskane.

Skład: 94% napoju z wyciskanych migdałów, 5% to nasiona słonecznika , 1% to nektar z kwiatu kokosa.

Napój z migdałów oryginalny niesłodzony

To napój dla miłośników smaku migdałów  bez dodatku nuty słodkości w postaci nektaru z kwiatu kokosa. Wysokogatunkowe migdały niemodyfikowane genetycznie pochodzące z upraw kalifornijskich, podobnie jak w poprzednim napoju z migdała, poddawane są starannej selekcji a następnie wyciskane. To mleko jest również niezwykle kremowe i intensywne w smaku. Nie ma dodatku cukru, karagenu, konserwantów ani innych zbędnych składników.

Skład: 95% napoju z wyciskanych migdałów, 5% to nasiona słonecznika.

Napój z orzechów włoskich

Napój wyprodukowany w 100% ze świeżych kalifornijskich orzechów włoskich pochodzących z upraw niemodyfikowanych genetycznie. Nie zawiera cukru, karagenu, konserwantów i szkodliwych substancji. Jeśli jesteście fanami orzechów włoskich, to ten napój Was zachwyci.

Skład: 94% napoju z wyciskanych orzechów włoskich, 5% to nasiona słonecznika, 1% to organiczny nektar z kwiatu kokosa.

Napój z pistacji

Ten napój to połączenie czterech naturalnych składników: pistacji, które nadają niesamowity smak i aromat, orzechów nerkowca i pestek słonecznika, które odpowiadają za kremową, “śmietankową” konsystencję oraz  odrobiny nektaru z kwiatu kokosa, który dostarcza nutkę słodyczy. Orzechy pochodzą z upraw niemodyfikowanych genetycznie, a mleko jest bez dodatku cukru, karagenu, konserwantów i innych zbędnych substancji.

Skład: 60% to napój ze świeżych wyciskanych pistacji, 34% to orzechy nerkowca, 5% to nasiona słonecznika i 1% organiczny nektar z kwiatu kokosa.

 

To tyle o mlekach, czas na kilka przepisów z ich wykorzystaniem:)

 

Niebieski koktajl

Kremowy, gęsty koktajl o pistacjowo-bananowym smaku, w uwielbianym przez moje dzieci “smerfowym” kolorze;) Na drugie śniadanie, przekąskę albo na zdrowy deser.

Niebieski koktajl z mlekiem pistacjowym

Niebieski koktajl z mlekiem pistacjowym

Składniki:

  • 1 szklanka (250 ml) mleka pistacjowego
  • 1 dojrzały banan
  • 1 dojrzała gruszka
  • 1 łyżeczka niebieskiej spiruliny Blue Majik

Wykonanie:

  1. W blenderze umieszczam obrane i pokrojone owoce (możecie użyć świeżego banana lub zamrożonych plasterków).
  2. Dodaję spirulinę i wlewam mleko pistacjowe.
  3. Blenduję na gładki koktajl.

Smacznego!

Niebieski koktajl z mlekiem pistacjowym

Niebieski koktajl z mlekiem pistacjowym

Niebieski koktajl z mlekiem pistacjowym

Niebieski koktajl z mlekiem pistacjowym

Wegańskie tiramisu

Klasyczny włoski deser w roślinnej wersji. Podwójnie migdałowy dzięki Amaretto i napojowi migdałowemu.

Wegańskie tiramisu na mleku migdałowym

Wegańskie tiramisu na mleku migdałowym

Składniki:

  • 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
  • 1 opakowanie (ok. 40 g) budyniu śmietankowego
  • 2 szklanki (po 250 ml) mleka migdałowego z dodatkiem nektaru kwiatu kokosa
  • 1 opakowanie (ok. 200 g) wegańskich ciasteczek lub herbatników
  • 1 filiżanka (200 ml) mocnej kawy
  • likier Amaretto lub aromat migdałowy do smaku
  • 1 szklanka (250 ml) dżemu malinowego
  • kakao do posypania
  • 4 łyżki cukru, ksylitolu lub erytrolu

Wykonanie:

  1. Mleko kokosowe wstawiam na noc do lodówki.
  2. Parze filiżankę mocnej kawy i odstawiam do ostygnięcia.
  3. Do kawy dodaję Amaretto lub aromat migdałowy.
  4. Budyń przygotowuję zgodnie z przepisem na opakowaniu na bazie mleka migdałowego z dodatkiem 4 łyżek cukru, ksylitolu lub erytrolu. Odstawiam do ostygnięcia.
  5. Gęstą część mleczka kokosowego miksuję, aż powstanie bita śmietana. Stopniowo dodaję budyń i miksuję razem.
  6. Ciasteczka lub herbatniki maczam w kawie i wykładam nimi dno przezroczystej miski (lub do małych miseczek/pucharków).
  7. Połowę masy przekładam na herbatniki.
  8. Smaruję konfiturą malinową.
  9. Na warstwę malinową wykładam pozostałą część masy.
  10. Schładzam w lodówce, najlepiej przez noc.
  11. Przed podaniem posypuję kakao.
  12. Deser nakładam łyżką.

Smacznego!

 

Budyń z kaszy jaglanej

Ten przepis to pyszny sposób na wykorzystanie nadwyżki ugotowanej kaszy jaglanej. Jest kremowy, gęsty i sycący.

Budyń jaglany na mleku z orzechów włoskich

Budyń jaglany na mleku z orzechów włoskich

Składniki na dwie porcje:

  • 1 szklanka (250 ml) ugotowanej kaszy jaglanej
  • ok. 1 filiżanka (200 ml) mleka z orzechów włoskich
  • cukier/ksylitol/erytrol – do smaku (u mnie 3 łyżki erytrolu)
  • wanilia (w cukrze, paście, ekstrakcie itp) – do smaku (u mnie 1 opakowanie cukru z wanilią)
  • dodatki (u mnie mrożone maliny i płatki migdałowe)

Wykonanie:

  1. Ugotowaną kaszę jaglaną umieszczam w blenderze.
  2. Dodaję erytrol oraz cukier z wanilią.
  3. Blenduję, stopniowo wlewając mleko, aż do uzyskania konsystencji gęstego budyniu.
  4. Podaję z owocami, musem owocowym, orzechami lub płatkami migdałów.
  5. Przechowuję w lodówce.

Smacznego!

RABAT!:)

Mam dla Was rabat w wysokości 20% na produkty od kwoty 75zł na stronie tajskiemleko.pl

HASŁO: PrzyjacieleV