Mleko roślinne to nasz MUST HAVE w kuchni. Bez niego nie ma owsianki, koktajlu, ciasta, lodów, gofrów ani naleśników. Eksperymentujemy z różnymi rodzajami mlek roślinnych, których na rynku coraz więcej. W tym poście chcę pokazać Wam moje nowe odkrycie: mleko „137 degrees” z migdałów, z orzechów włoskich i z pistacji.

Tajskie mleko z orzechów i migdałów
Wyróżnia je to, że są naprawdę gęste, kremowe w smaku i konsystencji, niezwykle aromatyczne i mają bardzo fajne składy. Przede wszystkim intensywnie smakują składnikiem, z którego są zrobione: pistacjowe ma intensywny smak pistacji, migdałowe – migdałów, a to z orzechów włoskich naprawdę smakuje orzechami włoskimi. Każde z nich jest tak pyszne, że delektuję się małą filiżanką mleka w ramach deseru. Świetnie sprawdzają się do kawy. Moim faworytem jest tu chyba mleko migdałowe. Dzięki niemu kawa nabiera kremowej konsystencji i pachnie marcepanem:)

Tajskie mleko z orzechów i migdałów
Na początek, napiszę Wam trochę więcej o każdym z mlek.
Napój z migdałów z dodatkiem nektaru kwiatu kokosa
Posiada lekko słodkawy, łagodny smak dzięki dodatkowi organicznego nektaru z kwiatu kokosa o niskim indeksie glikemicznym. Nie ma dodatku cukru, karagenu, konserwantów ani innych zbędnych składników. Powstaje z migdałów pochodzących z kalifornijskich upraw, które poddawane są starannej selekcji a następnie wyciskane.
Skład: 94% napoju z wyciskanych migdałów, 5% to nasiona słonecznika , 1% to nektar z kwiatu kokosa.
Napój z migdałów oryginalny niesłodzony
To napój dla miłośników smaku migdałów bez dodatku nuty słodkości w postaci nektaru z kwiatu kokosa. Wysokogatunkowe migdały niemodyfikowane genetycznie pochodzące z upraw kalifornijskich, podobnie jak w poprzednim napoju z migdała, poddawane są starannej selekcji a następnie wyciskane. To mleko jest również niezwykle kremowe i intensywne w smaku. Nie ma dodatku cukru, karagenu, konserwantów ani innych zbędnych składników.
Skład: 95% napoju z wyciskanych migdałów, 5% to nasiona słonecznika.
Napój z orzechów włoskich
Napój wyprodukowany w 100% ze świeżych kalifornijskich orzechów włoskich pochodzących z upraw niemodyfikowanych genetycznie. Nie zawiera cukru, karagenu, konserwantów i szkodliwych substancji. Jeśli jesteście fanami orzechów włoskich, to ten napój Was zachwyci.
Skład: 94% napoju z wyciskanych orzechów włoskich, 5% to nasiona słonecznika, 1% to organiczny nektar z kwiatu kokosa.
Napój z pistacji
Ten napój to połączenie czterech naturalnych składników: pistacji, które nadają niesamowity smak i aromat, orzechów nerkowca i pestek słonecznika, które odpowiadają za kremową, „śmietankową” konsystencję oraz odrobiny nektaru z kwiatu kokosa, który dostarcza nutkę słodyczy. Orzechy pochodzą z upraw niemodyfikowanych genetycznie, a mleko jest bez dodatku cukru, karagenu, konserwantów i innych zbędnych substancji.
Skład: 60% to napój ze świeżych wyciskanych pistacji, 34% to orzechy nerkowca, 5% to nasiona słonecznika i 1% organiczny nektar z kwiatu kokosa.
To tyle o mlekach, czas na kilka przepisów z ich wykorzystaniem:)
Niebieski koktajl
Kremowy, gęsty koktajl o pistacjowo-bananowym smaku, w uwielbianym przez moje dzieci „smerfowym” kolorze;) Na drugie śniadanie, przekąskę albo na zdrowy deser.

Niebieski koktajl z mlekiem pistacjowym
Składniki:
- 1 szklanka (250 ml) mleka pistacjowego
- 1 dojrzały banan
- 1 dojrzała gruszka
- 1 łyżeczka niebieskiej spiruliny Blue Majik
Wykonanie:
- W blenderze umieszczam obrane i pokrojone owoce (możecie użyć świeżego banana lub zamrożonych plasterków).
- Dodaję spirulinę i wlewam mleko pistacjowe.
- Blenduję na gładki koktajl.
Smacznego!

Niebieski koktajl z mlekiem pistacjowym

Niebieski koktajl z mlekiem pistacjowym
Wegańskie tiramisu
Klasyczny włoski deser w roślinnej wersji. Podwójnie migdałowy dzięki Amaretto i napojowi migdałowemu.

Wegańskie tiramisu na mleku migdałowym
Składniki:
- 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
- 1 opakowanie (ok. 40 g) budyniu śmietankowego
- 2 szklanki (po 250 ml) mleka migdałowego z dodatkiem nektaru kwiatu kokosa
- 1 opakowanie (ok. 200 g) wegańskich ciasteczek lub herbatników
- 1 filiżanka (200 ml) mocnej kawy
- likier Amaretto lub aromat migdałowy do smaku
- 1 szklanka (250 ml) dżemu malinowego
- kakao do posypania
- 4 łyżki cukru, ksylitolu lub erytrolu
Wykonanie:
- Mleko kokosowe wstawiam na noc do lodówki.
- Parze filiżankę mocnej kawy i odstawiam do ostygnięcia.
- Do kawy dodaję Amaretto lub aromat migdałowy.
- Budyń przygotowuję zgodnie z przepisem na opakowaniu na bazie mleka migdałowego z dodatkiem 4 łyżek cukru, ksylitolu lub erytrolu. Odstawiam do ostygnięcia.
- Gęstą część mleczka kokosowego miksuję, aż powstanie bita śmietana. Stopniowo dodaję budyń i miksuję razem.
- Ciasteczka lub herbatniki maczam w kawie i wykładam nimi dno przezroczystej miski (lub do małych miseczek/pucharków).
- Połowę masy przekładam na herbatniki.
- Smaruję konfiturą malinową.
- Na warstwę malinową wykładam pozostałą część masy.
- Schładzam w lodówce, najlepiej przez noc.
- Przed podaniem posypuję kakao.
- Deser nakładam łyżką.
Smacznego!
Budyń z kaszy jaglanej
Ten przepis to pyszny sposób na wykorzystanie nadwyżki ugotowanej kaszy jaglanej. Jest kremowy, gęsty i sycący.

Budyń jaglany na mleku z orzechów włoskich
Składniki na dwie porcje:
- 1 szklanka (250 ml) ugotowanej kaszy jaglanej
- ok. 1 filiżanka (200 ml) mleka z orzechów włoskich
- cukier/ksylitol/erytrol – do smaku (u mnie 3 łyżki erytrolu)
- wanilia (w cukrze, paście, ekstrakcie itp) – do smaku (u mnie 1 opakowanie cukru z wanilią)
- dodatki (u mnie mrożone maliny i płatki migdałowe)
Wykonanie:
- Ugotowaną kaszę jaglaną umieszczam w blenderze.
- Dodaję erytrol oraz cukier z wanilią.
- Blenduję, stopniowo wlewając mleko, aż do uzyskania konsystencji gęstego budyniu.
- Podaję z owocami, musem owocowym, orzechami lub płatkami migdałów.
- Przechowuję w lodówce.
Smacznego!
Brak komentarzy