Składniki na formę 26 cm:
- mąka gryczana 300 g
- wegańska margaryna 125 g
- lodowata woda 90-110 ml (w zależności od konsystencji ciasta)
- sól 3 g + do farszu do smaku
- tofu wędzone 360 g
- woda 105 g
- mąka ziemniaczana 20 g
- mrożony szpinak 650 g
- czarny pieprz do smaku
- czosnek do smaku
- pomidorki cherry do dekoracji
Bezglutenowa wegańska tarta ze szpinakiem według przepisu moich przyjaciół, piekących najlepsze tarty na świecie:) (pysznetarty.com). Zgodzili się udostępnić czytelnikom Veganbandy swój przepis na tartę z mąki gryczanej, z wędzonym tofu, szpinakiem i pomidorami.
Wykonanie:
- Zimną margarynę pokroić na niewielkie kawałki.
- Wymieszać przesianą mąkę i sól.
- Dodać pokrojoną margarynę, wymieszać i wyrobić.
- Dodać lodowatą wodę i wyrobić ciasto (niezbyt długo, ważne, żeby składniki się połączyły, a ciasto nie kleiło się do rąk).
- Ulepić kulę i włożyć do lodówki na pół godziny.
- W malakserze lub blenderze umieścić pokrojone tofu, 105 g wody, mąkę ziemniaczaną, czosnek, sól i pieprz. Zblendować.
- Rozmrożony wcześniej szpinak odcisnąć z wody i dodać do farszu. Wymieszać.
- Formę do pieczenia wysmarować margaryną lub wyłożyć papierem do pieczenia.
- Blat posypać mąką i rozwałkować ciasto (0,5 – 0,8 cm).
- Ciasto wyłożyć do formy na spód i brzegi. Zrobić dziurki widelcem na spodzie.
- Wylać farsz i piec około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
- Wyjąć z piekarnika, zostawić na 5-10 minut i wyjąć z formy.
- Udekorować przekrojonymi na pół pomidorkami.
- Podawać na ciepło lub na zimno.
Smacznego!
wygląda genialnie 🙂 pyszności
Jadłam. Pyszna – zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Czy może być zwykła mąka? 🙂
myślę, że tak:)