Tarta bezglutenowa ze szpinakiem

  • 50 min
  • 11 składników
100%

Składniki na formę 26 cm:

  • mąka gryczana 300 g
  • wegańska margaryna 125 g
  • lodowata woda 90-110 ml (w zależności od konsystencji ciasta)
  • sól 3 g + do farszu do smaku
  • tofu wędzone 360 g
  • woda 105 g
  • mąka ziemniaczana 20 g
  • mrożony szpinak 650 g
  • czarny pieprz do smaku
  • czosnek do smaku
  • pomidorki cherry do dekoracji

Bezglutenowa wegańska tarta ze szpinakiem według przepisu moich przyjaciół, piekących najlepsze tarty na świecie:) (pysznetarty.com). Zgodzili się udostępnić czytelnikom Veganbandy swój przepis na tartę z mąki gryczanej, z wędzonym tofu, szpinakiem i pomidorami.

DSC_5670_2

Tarta bezglutenowa ze szpinakiem

Wykonanie:

  1. Zimną margarynę pokroić na niewielkie kawałki.
  2. Wymieszać przesianą mąkę i sól.
  3. Dodać pokrojoną margarynę, wymieszać i wyrobić.
  4. Dodać lodowatą wodę i wyrobić ciasto (niezbyt długo, ważne, żeby składniki się połączyły, a ciasto nie kleiło się do rąk).
  5. Ulepić kulę  i włożyć do lodówki na pół godziny.
  6. W malakserze lub blenderze umieścić pokrojone tofu, 105 g wody, mąkę ziemniaczaną, czosnek, sól i pieprz. Zblendować.
  7. Rozmrożony wcześniej szpinak odcisnąć z wody i dodać do farszu. Wymieszać.
  8. Formę do pieczenia wysmarować margaryną lub wyłożyć papierem do pieczenia.
  9. Blat posypać mąką i rozwałkować ciasto (0,5 – 0,8 cm).
  10. Ciasto wyłożyć do formy na spód i brzegi. Zrobić dziurki widelcem na spodzie.
  11. Wylać farsz i piec około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
  12. Wyjąć z piekarnika, zostawić na 5-10 minut i wyjąć z formy.
  13. Udekorować przekrojonymi na pół pomidorkami.
  14. Podawać na ciepło lub na zimno.

Smacznego!

DSC_5634_2

Tarta bezglutenowa ze szpinakiem

DSC_5636_2

Tarta bezglutenowa ze szpinakiem

DSC_5671_2

Tarta bezglutenowa ze szpinakiem

4 komentarze

Skomentuj