Składniki:
- daktyle suszone 1 szklanka
- kasza jaglana 1 szklanka
- mleko sojowe 2 szklanki
- wiórki kokosowe 3 łyżki
- olej kokosowy 3 łyżki
- jabłka 2 sztuki
- cynamon 2 łyżeczki
Szybkie i zdrowe ciacho bez cukru i bez pieczenia. Zainspirowane tartą w kawiarni, którą mój roczny synek zjadł w trzy minuty (cały kawałek). W związku z tym nie mogłam nie zrobić podobnej w domu:)
Wykonanie:
- Kaszę jaglaną dokładnie przepłukuję wodą i gotuję w mleku sojowym do miękkości (15 minut).
- Daktyle gotuję na parze około 10 minut, aż zmiękną.
- Daktyle blenduję w malakserze, dodaję wiórki kokosowe i olej kokosowy, blenduję razem.
- Do masy dodaję ugotowaną kaszę jaglaną i blenduję wszystko razem.
- Masę wykładam na posmarowaną olejem tortownicę, łyżką wyrównuję, tworząc wyższe brzegi i zagłębienie w środku.
- Schładzam w lodówce min. 2 godziny.
- Jabłka blenduję w malakserze razem z łyżeczką cynamonu (można utrzeć). Jeśli będą jeść młodsze niemowlaki, to lepiej obrać ze skórki.
- Mus jabłkowy wykładam na jaglany spód, schładzam w lodówce.
- Przed podaniem posypuję cynamonem.
Smacznego!
Wygląda rewelacyjnie.
koniecznie muszę zrobić! świetny przepis:)
Czy jablka na wierzchu moga byc duszone z cynamonem czy lepiej swieze po prostu zmiksowac? Boje sie, ze za rzadkie beda swieze ale mozze sie myle…
Pewnie, że możesz udusić. Ilość soku pewnie zależy od rodzaju jabłek…
Czym zastapic olej kokosowy? Nie uzywam olejow;) moze jakies orzechy?
możesz pominąć olej, ja czasem dodaje tak na wszelki wypadek, żeby lepiej się trzymało;)
Aha jeszcze chcialam spytac o wymiary foremkii o to ile wody dodac do daktyli do gotowania i czy trzeba je gotowac ( mamieciutkie daktyle z rossmana) z gory dziekuje za odpowiedzi. :)))
jak masz blender, który da radę to nie trzeba gotować, tych z Rossmana też nie gotuję ani nie zalewam wodą. A forma 21 cm:)