Tarta jaglana z musem jabłkowym

  • 15 min
  • 7 składników
100%

Składniki:

  • daktyle suszone 1 szklanka
  • kasza jaglana 1 szklanka
  • mleko sojowe 2 szklanki
  • wiórki kokosowe 3 łyżki
  • olej kokosowy 3 łyżki
  • jabłka 2 sztuki
  • cynamon 2 łyżeczki

Szybkie i zdrowe ciacho bez cukru i bez pieczenia. Zainspirowane tartą w kawiarni, którą mój roczny synek zjadł w trzy minuty (cały kawałek). W związku z tym nie mogłam nie zrobić podobnej w domu:)

DSC_31441

Wykonanie:

  1. Kaszę jaglaną dokładnie przepłukuję wodą i gotuję w mleku sojowym do miękkości (15 minut).
  2. Daktyle gotuję na parze około 10 minut, aż zmiękną.
  3. Daktyle blenduję w malakserze, dodaję wiórki kokosowe i olej kokosowy, blenduję razem.
  4. Do masy dodaję ugotowaną kaszę jaglaną i blenduję wszystko razem.
  5. Masę wykładam na posmarowaną olejem tortownicę, łyżką wyrównuję, tworząc wyższe brzegi i zagłębienie w środku.
  6. Schładzam w lodówce min. 2 godziny.
  7. Jabłka blenduję w malakserze razem z łyżeczką cynamonu (można utrzeć). Jeśli będą jeść młodsze niemowlaki, to lepiej obrać ze skórki.
  8. Mus jabłkowy wykładam na jaglany spód, schładzam w lodówce.
  9. Przed podaniem posypuję cynamonem.

Smacznego!

DSC_31381

DSC_31491

DSC_31621

8 komentarzy

  1. Czy jablka na wierzchu moga byc duszone z cynamonem czy lepiej swieze po prostu zmiksowac? Boje sie, ze za rzadkie beda swieze ale mozze sie myle…

  2. Aha jeszcze chcialam spytac o wymiary foremkii o to ile wody dodac do daktyli do gotowania i czy trzeba je gotowac ( mamieciutkie daktyle z rossmana) z gory dziekuje za odpowiedzi. :)))

    • jak masz blender, który da radę to nie trzeba gotować, tych z Rossmana też nie gotuję ani nie zalewam wodą. A forma 21 cm:)

Skomentuj