Tarta ze zbożem ekspandowanym

  • 10 min
  • 7 składników
100%

Składniki:

  • mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
  • czekolada (u mnie z masłem orzechowym Wawel) 2 tabliczki (po 100 g)
  • nasiona chia 3 łyżki
  • pestki słonecznika 1 filiżanka (200 ml)
  • wiórki kokosowe 1 filiżanka (200 ml)
  • dowolne zboże ekspandowane ok. 2 szklanki (po 250 ml)
  • owoce sezonowe do ozdoby

Błyskawiczna tarta czekoladowa bez spodu, bez pieczenia, dla leniwych lub zapracowanych;) Na bazie czekolady nadziewanej masłem orzechowym, z dodatkiem zboża ekspandowanego, nasion chia, słonecznika i wiórków kokosowych.

dsc_7099_2

Tarta ze zbożem ekspandowanym

Wykonanie:

  1. Do garnka wlewam mleko kokosowe, dodaję nasiona chia i mieszam.
  2. Dodaję połamane na kostki czekolady i podgrzewam, mieszając, aż czekolada się rozpuści.
  3. Dodaję wiórki kokosowe, pestki słonecznika i zboże ekspandowane.
  4. Mieszam i wykładam do wysmarowanej tłuszczem formy.
  5. Ozdabiam owocami.
  6. Po przestygnięciu wstawiam do lodówki, żeby masa stwardniała.

Smacznego!

dsc_7129_2

Tarta ze zbożem ekspandowanym

dsc_7160_2

Tarta ze zbożem ekspandowanym

dsc_7117_2

Tarta ze zbożem ekspandowanym

dsc_7134_2

Tarta ze zbożem ekspandowanym

3 komentarze

Skomentuj