Składniki:
- mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
- czekolada (u mnie z masłem orzechowym Wawel) 2 tabliczki (po 100 g)
- nasiona chia 3 łyżki
- pestki słonecznika 1 filiżanka (200 ml)
- wiórki kokosowe 1 filiżanka (200 ml)
- dowolne zboże ekspandowane ok. 2 szklanki (po 250 ml)
- owoce sezonowe do ozdoby
Błyskawiczna tarta czekoladowa bez spodu, bez pieczenia, dla leniwych lub zapracowanych;) Na bazie czekolady nadziewanej masłem orzechowym, z dodatkiem zboża ekspandowanego, nasion chia, słonecznika i wiórków kokosowych.
Wykonanie:
- Do garnka wlewam mleko kokosowe, dodaję nasiona chia i mieszam.
- Dodaję połamane na kostki czekolady i podgrzewam, mieszając, aż czekolada się rozpuści.
- Dodaję wiórki kokosowe, pestki słonecznika i zboże ekspandowane.
- Mieszam i wykładam do wysmarowanej tłuszczem formy.
- Ozdabiam owocami.
- Po przestygnięciu wstawiam do lodówki, żeby masa stwardniała.
Smacznego!
Jadłam. Pycha.
Co można dodać zamiast chia
mozna pominac;)