Składniki:
- tempeh 1 kostka
- cebula 1 sztuka
- pieczarki 0,5 kg
- fasolka szparagowa (może być mrożona) 0,5 kg
- herbata Earl Grey 0,5 szklanki
- imbir (pasta lub proszek) 2 łyżeczki
- chilli 0,5 łyżeczki
- ciemny sos sojowy kilka łyżek
- czosnek 1 ząbek
- makaron ryżowy (lub sojowy) nitki małe opakowanie
- olej (u mnie kokosowy) do podsmażenia
Tempeh z woka z pieczarkami, fasolką szparagową i makaronem ryżowym. Duszony w herbacie Earl Grey, ciemnym sosie sojowym i imbirze.
Wykonanie:
- Cebulę podsmażam na oleju w woku.
- Dodaję pokrojony w kostkę tempeh, pieczarki i fasolkę (Jeśli jest świeża. Mrożoną dodaję później, gdy tempeh i pieczarki się lekko podsmażą).
- Podsmażam przez kilka minut, mieszając.
- Dodaję imbir, chilli i wyciśnięty ząbek czosnku (tutaj sprawdź, jak dodawać czosnek do potraw). Obficie polewam sosem sojowym. Mieszam.
- Po chwili dodaję pół szklanki mocno zaparzonej herbaty Earl Grey. Przykrywam i duszę, od czasu do czasu mieszając, tak długo, aż fasolka będzie miękka.
- Do dania wkładam makaron ryżowy, tak, aby był zamoczony w sosie. Przykrywam i duszę kilka minut.
- Po tym czasie makaron wyjmuję na talerz (to łatwe, tworzy zwartą kulę) i kroję nożem. Wkładam z powrotem do woka i mieszam dokładnie wszystko razem.
Smacznego!
to danie to jest coś wspaniałego! trochę je przekręciłam pode mnie ale główne motywy są 🙂 po prostu połączenie mojej ulubionej herbaty z czymś takim super jak tempeh i fasolka to cudo! robię nałogowo od roku <3 aż dziwne że brak komentarzy! musiałam napisać 😀
och:) Dziękuję i smacznego!:)