Tofu w sosie musztardowym

  • 25 min
  • 9 składników
100%

Składniki na 2 porcje:

  • tofu naturalne 1 kostka (180 g)
  • musztarda (u mnie sarepska) 3 łyżki
  • olej (u mnie rzepakowy) 2 łyżki + do podsmażenia tofu
  • mąka (pszenna/orkiszowa/ryżowa) 2 łyżki
  • bulion/naturalne mleko roślinne/woda 1 szklanka (250 ml)
  • czarna sól kala namak ok. pół łyżeczki
  • sól, pieprz/chiili do smaku
  • ew. szczypiorek/koperek/pietruszka do posypania
  • ew. ziemniaki lub kasza do podania

Jednym z moich ulubionych dań w dzieciństwie były jajka w sosie musztardowym. Dziś robię robię taką oto roślinną wersję tego dania;)

sos musztardowy

Tofu w sosie musztardowym

Wykonanie:

  1. Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju.
  2. Tofu kroję w plastry i układam na patelni. Posypuję solą kala namak.
  3. Smażę przez chwilę, odwracam na drugą stronę i również posypuję czarną solą. Smażę, aż tofu się zarumieni.
  4. W międzyczasie przygotowuję sos.
  5. Do garnka wlewam 2 łyżki oleju i podgrzewam powoli.
  6. Stopniowo dodaję mąkę i mieszam intensywnie trzepaczką, żeby nie powstały grudki.
  7. Dolewam mleko roślinne, bulion lub wodę i zagotowuję, nadal mieszając.
  8. Dodaję musztardę i gotuję wszystko razem przez chwilę, aż sos zgęstnieje.
  9. Doprawiam do smaku solą, pieprzem lub chilli. Możecie też dodać więcej musztardy, żeby sos miał bardziej intensywny smak.
  10. Na talerz nakładam sos, a następnie plastry tofu.
  11. Podaję z ziemniakami lub kaszą.

Smacznego!

musztardowy sos

Tofu w sosie musztardowym

wegański sos musztardowy

Tofu w sosie musztardowym

smażone tofu

Tofu w sosie musztardowym