Składniki na 2 porcje:
- tofu naturalne 1 kostka (180 g)
- musztarda (u mnie sarepska) 3 łyżki
- olej (u mnie rzepakowy) 2 łyżki + do podsmażenia tofu
- mąka (pszenna/orkiszowa/ryżowa) 2 łyżki
- bulion/naturalne mleko roślinne/woda 1 szklanka (250 ml)
- czarna sól kala namak ok. pół łyżeczki
- sól, pieprz/chiili do smaku
- ew. szczypiorek/koperek/pietruszka do posypania
- ew. ziemniaki lub kasza do podania
Jednym z moich ulubionych dań w dzieciństwie były jajka w sosie musztardowym. Dziś robię robię taką oto roślinną wersję tego dania;)

Tofu w sosie musztardowym
Wykonanie:
- Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju.
- Tofu kroję w plastry i układam na patelni. Posypuję solą kala namak.
- Smażę przez chwilę, odwracam na drugą stronę i również posypuję czarną solą. Smażę, aż tofu się zarumieni.
- W międzyczasie przygotowuję sos.
- Do garnka wlewam 2 łyżki oleju i podgrzewam powoli.
- Stopniowo dodaję mąkę i mieszam intensywnie trzepaczką, żeby nie powstały grudki.
- Dolewam mleko roślinne, bulion lub wodę i zagotowuję, nadal mieszając.
- Dodaję musztardę i gotuję wszystko razem przez chwilę, aż sos zgęstnieje.
- Doprawiam do smaku solą, pieprzem lub chilli. Możecie też dodać więcej musztardy, żeby sos miał bardziej intensywny smak.
- Na talerz nakładam sos, a następnie plastry tofu.
- Podaję z ziemniakami lub kaszą.
Smacznego!

Tofu w sosie musztardowym

Tofu w sosie musztardowym

Tofu w sosie musztardowym
Czy można użyć tofu wędzonego? Brzmi to pysznie!
można:)