Składniki:
- tofu wędzona 1 kostka około 200 g
- ziemniaki 1 kg
- dżem z żurawiny lub keczup z żurawiny
- olej rzepakowy 3 łyżki
- suszony tymianek 1 łyżeczka
- sól do smaku
Wegańska wersja oscypka z żurawiną i pieczonymi ziemniakami. Szybki obiad dla zapracowanych. Polecam z keczupem z żurawiny (przepis tutaj).
Wykonanie:
- Ziemniaki kroję w księżyce, wkładam do miski, dodaję olej, tymianek i sól. Mieszam.
- Układam na blasze na papierze do pieczenia, piekę około 40 minut w 200 stopniach. W połowie pieczenia mieszam ziemniaki, żeby przypiekły się równomiernie.
- Tofu kroję w plastry i wkładam do piekarnika 10 minut przed końcem pieczenia ziemniaków.
- Podaję z keczupem z żurawiny (przepis tutaj) lub dżemem z żurawiny.
Smacznego!
Brak komentarzy