Składniki:
- mąka z cieciorki 1 filiżanka
- woda 3 filiżanki
- sól 1 łyżeczka
- kurkuma 1/2 łyżeczki
Birmańskie tofu, czyli tofu z mąki z ciecierzycy. Proste i szybkie do zrobienia (w przeciwieństwie do tradycyjnego). Konsystencją i strukturą przypomina silken tofu. Można je rozsmarować na kanapce, dodawać do sałatek, dań warzywnych, zamarynować, podobno można nawet robić z niego serniki;) Poniżej wersja podstawowa, neutralna w smaku. Możecie pokombinować z ulubionymi przyprawami, sosem sojowym, imbirem, płatkami drożdżowymi itd.
Wykonanie:
- W garnku zagotowuję 2 filiżanki wody z dodatkiem soli i kurkumy.
- W misce dokładnie mieszam trzepaczką mąkę z cieciorki z jedną filiżanką wody i wlewam powoli do gotującej się wody intensywnie mieszając.
- Gotuję przez chwilę mieszając. Powstanie gęsta, ciągnąca się masa.
- Masę wykładam do wysmarowanej tłuszczem formy.
- Po ostygnięciu wkładam do lodówki na minimum dwie godziny.
Smacznego!
Jak zobaczyłam, myślałam, że to żółty ser 🙂
super chciałabym przepis na sernik z tego tofu 🙂 bo zwykłego nie moge bo alergia na soje :(((
Jak przetestuję, to na pewno będzie na blogu. Na razie na blogu jest legumina z mąki z cieciorki, taki niby sernik;)
Hej kochana! Jesli nie mam takiej maki…moge zmielic cieciorke? Sucha?
No pewnie, jeśli masz taki blender, który da radę:)
Mąkę z cieciorki mozna kupić w Auchan
Filizanka to ile w ml?
U mnie 200:) Ale ważne są proporcje, moga byc 3 szklanki wody i 1 mąki. Niektórzy robią wersję bardziej zbitą i dodają mniej wody
Witam ,żeby wyszły takie plasterki jak na zdjęciu ,tak żeby dało się pokroić to wystarczy ta proporcja 3 :1 czy mniej wody?
Ja robię 3:1 i dobrze się kroi. Te na zdjęciu wyłożyłam na kwadratową formę na wysokość ok 1 cm i pokroiłam w kwadraty
Hej. Zrobiłem wg przepisu. Niestety moje ma bardziej konsystencje galaretki takiej do rozsmarowania . Niemniej jest przepyszne.
Hej Paweł, możesz pokombinować z proporcjami – mniej wody do tofu takiego w kostkę do sałatek, a więcej do takiego z przyprawami do smarowania na kanapce:)
Witam. A co spowodowałoby dodanie płatków drożdżowych? Tofu przypominałoby ser żółty?
Mysle, ze mialoby serowy posmak
Zrobilam i zakochalam sie i w smaku i w konsystencji. Teraz bede robic wariacje na temat.
Super!:)
Za mocno czuć mąkę, nie dam rady tego zjeść 🙁
Niektórzy nie lubią smaku mąki z cieciorki…
Chciałam zrobić ser żółty bo ma taką ładną konsystencję na zdjęciu, niestety w smaku wyszło mi masło orzechowe (może to przez to, że uprażyłam ciecierzycę przed tym jak zrobiłam z niej sama mąkę?).
hmmm, może… ja użyłam gotowej i zdecydowanie nie smakuje orzechami…
Wyszło fajne, zwarte, da się kroić. Zrobiłam jak w przepisie z dodatkiem soli i kurkumy. Dość smaczne. Jedyny minus jest taki, że czuje się mączny posmak, jakby jednak za krótko gotowana masa. Te tofu na pewno powtórzę ale troszkę zmodyfikuję pod swoje kubki smakowe 🙂 dziękuję za przepis i pozdrawiam! 🙂
Chodzi o taki „grochowy” posmak? To on zostanie myślę, nawet jeśli dłużej pogotujemy… Mąka z cieciorki tak ma…
To nie chodzi o mąkę, tylko o czas gotowania. Całe ziarna gotują się na wolnym ogniu przez 1,5-2 godz, więc i mąkę by trzeba było gotować (lub piec) minimum z godzinę by straciła posmak surowizny. Taka gotowana przez kilka-kilkanaście minut jest wciąż surowa. Stąd ten smak.
A czy dałoby radę to usmażyć na patelni jak zwykłe tofu?
tak:)
Świetnie! Dziękuję za szybką i w ogóle odpowiedź.
P.S. Twoje przepisy są obłędne, smaczne i zdrowe (przynajmniej te które poznałam), inspirują mnie i wzbogacają moją kuchnię w mojej drodze do weganizmu 🙂 serdecznie dziękuję i pozdrawiam!
Super:) Mega się cieszę:)))
Fajny przepis, wielkie dzięki 🙂 Zrobiłam z dodatkiem curry, czarnuszki, soli + dodałam troszkę sosu sojowego. Wyszło super. Następnym razem zrobię z mniejszą ilością wody, żeby było bardziej zbite – takie wydaje mi się będzie lepsze do sałatek. Podane w przepisie proporcje są super na kanapki. Na patelni trochę się rozjechało.
dzięki za info:) i smacznego!