Składniki na 4 porcje:
- tofu naturalne 2 kostki po 180 g
- cebula 1 sztuka
- czerwona papryka 1 sztuka
- kukurydza 1 puszka (400 g)
- czerwona fasola 1 puszka (400 g)
- natka pietruszki lub kolendry do posypania
- koncentrat pomidorowy 2 łyżki
- ocet winny lub jabłkowy 1 łyżka
- kurkuma 1 łyżeczka
- czarna sól kala namak do smaku
- pieprz lub chilli do smaku
- ew. wędzona papryka 1 łyżeczka
- olej lub oliwa do podsmażenia
Wegańska jajecznica w odsłonie Tex-Mex 😉 Świetna nie tylko na śniadanie, ale też na obiad lub na kolację. Można też zawinąć ją we wrapa i podgrzać w opiekaczu.

Tofucznica po meksykańsku
Wykonanie:
- Na patelni na oleju lub oliwie podsmażam pokrojoną cebulę.
- Dodaję pokrojoną paprykę i podsmażam razem, mieszając od czasu do czasu.
- Dodaję rozgniecione kostki tofu, odsączoną i przepłukaną fasolę i kukurydzę i podlewam odrobiną wody lub mleka roślinnego.
- Dodaję kurkumę, wędzoną paprykę, pieprz lub chilli, ocet winny lub jabłkowy i koncentrat pomidorowy.
- Gotuję przez chwilę, mieszając od czasu do czasu.
- Po wyłączeniu doprawiam czarną solą kala namak.
- Posypuję zieleniną, podaję z pieczywem i świeżymi warzywami.
Smacznego!

Tofucznica po meksykańsku

Tofucznica po meksykańsku

Tofucznica po meksykańsku
Brak komentarzy