Tofucznica po meksykańsku

  • 15 min
  • 13 składników
100%

Składniki na 4 porcje:

  • tofu naturalne 2 kostki po 180 g
  • cebula 1 sztuka
  • czerwona papryka 1 sztuka
  • kukurydza 1 puszka (400 g)
  • czerwona fasola 1 puszka (400 g)
  • natka pietruszki lub kolendry do posypania
  • koncentrat pomidorowy 2 łyżki
  • ocet winny lub jabłkowy 1 łyżka
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • czarna sól kala namak do smaku
  • pieprz lub chilli do smaku
  • ew. wędzona papryka 1 łyżeczka
  • olej lub oliwa do podsmażenia

Wegańska jajecznica w odsłonie Tex-Mex 😉 Świetna nie tylko na śniadanie, ale też na obiad lub na kolację. Można też zawinąć ją we wrapa i podgrzać w opiekaczu.

Tofucznica po meksykańsku

Wykonanie:

  1. Na patelni na oleju lub oliwie podsmażam pokrojoną cebulę.
  2. Dodaję pokrojoną paprykę i podsmażam razem, mieszając od czasu do czasu.
  3. Dodaję rozgniecione kostki tofu, odsączoną i przepłukaną fasolę i kukurydzę i podlewam odrobiną wody lub mleka roślinnego.
  4. Dodaję kurkumę, wędzoną paprykę, pieprz lub chilli, ocet winny lub jabłkowy i koncentrat pomidorowy.
  5. Gotuję przez chwilę, mieszając od czasu do czasu.
  6. Po wyłączeniu doprawiam czarną solą kala namak.
  7. Posypuję zieleniną, podaję z pieczywem i świeżymi warzywami.

Smacznego!

Tofucznica po meksykańsku

Tofucznica po meksykańsku

Tofucznica po meksykańsku

 

Brak komentarzy

Skomentuj