Tofucznica z pieczoną dynią

  • 30 min
  • 7 składników

Składniki na 4 porcje:

  • dynia hokkaido 1 mała sztuka
  • tofu naturalne 2 kostki (po 180 g)
  • cebula 1 sztuka
  • olej lub oliwa 4 łyżki
  • naturalny napój sojowy 1 filiżanka (200 ml)
  • sól kala namak do smaku (u mnie płaska łyżeczka)
  • czarny pieprz do smaku (u mnie pół łyżeczki)

Tofucznica, czyli roślinna wersja jajecznicy podkręconą pieczoną dynią hokkaido.

Tofucznica z pieczoną dynią

Tofucznica z pieczoną dynią

Wykonanie:

  1. Dynię hokkaido przekrawam, wydrążam, kroję na kawałki i zapiekam w Air Fryerze.
  2. Na rozgrzanym oleju podsmażam pokrojoną cebulę, aż się zarumieni.
  3. Tofu oraz połowę upieczonej dyni rozgniatam widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków i dodaję do cebuli. Podsmażam przez chwilę.
  4. Pozostałą część upieczonej dyni blenduję razem z mlekiem sojowym i dodaję na patelnię.
  5. Smażę razem przez chwilę.
  6. Doprawiam solą kala namak i pieprzem.

Smacznego!

Tofucznica z pieczoną dynią

Tofucznica z pieczoną dynią

Tofucznica z pieczoną dynią

Tofucznica z pieczoną dynią

Tofucznica z pieczoną dynią

Tofucznica z pieczoną dynią

Brak komentarzy

Skomentuj