Składniki na 4 porcje:
- dynia hokkaido 1 mała sztuka
- tofu naturalne 2 kostki (po 180 g)
- cebula 1 sztuka
- olej lub oliwa 4 łyżki
- naturalny napój sojowy 1 filiżanka (200 ml)
- sól kala namak do smaku (u mnie płaska łyżeczka)
- czarny pieprz do smaku (u mnie pół łyżeczki)
Tofucznica, czyli roślinna wersja jajecznicy podkręconą pieczoną dynią hokkaido.
Wykonanie:
- Dynię hokkaido przekrawam, wydrążam, kroję na kawałki i zapiekam w Air Fryerze.
- Na rozgrzanym oleju podsmażam pokrojoną cebulę, aż się zarumieni.
- Tofu oraz połowę upieczonej dyni rozgniatam widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków i dodaję do cebuli. Podsmażam przez chwilę.
- Pozostałą część upieczonej dyni blenduję razem z mlekiem sojowym i dodaję na patelnię.
- Smażę razem przez chwilę.
- Doprawiam solą kala namak i pieprzem.
Smacznego!
Brak komentarzy