Składniki na 2 porcje:
- pieczarki ok. 400 g
- tofu naturalne 2 kostki (po 180 g)
- cebula 1 sztuka
- kurkuma 1 łyżeczka
- pieprz czarny ok. pół łyżeczki
- sól (najlepiej kala namak) do smaku
- ew. płatki drożdżowe 2 łyżki
- szczypiorek do posypania
- ew. świeże warzywa do podania
- ew. pieczywo do podania
- oliwa lub olej do podsmażenia
Wegańska jajecznica z pieczarkami. To niepozorne śniadanie jest nie tylko pyszne i sycące, ale bardzo bogate w składniki odżywcze. Pieczarki – właściwości przeciwnowotworowe, tofu – białko, wapń i żelazo, a kurkuma+pieprz – właściwości przeciwzapalne i wzmacniające odporność. Jeśli dorzucimy do tego jeszcze garść zieleniny i szczypiorek, to zapewnimy sobie porcję witamin i fitoskładników.
Wykonanie:
- Na patelni na niewielkiej ilości oliwy lub oleju podsmażam pokrojoną cebulę.
- Dodaję pokrojone pieczarki i podsmażam, aż się zarumienią i odparuje woda.
- Tofu kroję w kosteczkę, rozgniatam i dodaję na patelnię.
- Dodaję kurkumę, pieprz, ewentualnie płatki drożdżowe i mieszam.
- Jeśli lubicie bardziej wilgotną tofucznicę, dodajcie odrobinę mleka roślinnego lub wody.
- Na koniec dodaję czarną sól kala namak do smaku.
- Podaję ze świeżymi warzywami, razowym pieczywem, posypaną szczypiorkiem.
Smacznego!
Nie próbowałam jeszcze tofucznicy, ale tofu bardzo lubię więc chętnie spróbuję 🙂