Składniki:
- tofu naturalne 2 kostki
- cebula 1 sztuka
- suszone pomidory kilka sztuk
- bazylia suszona lub świeża 2 łyżeczki
- kurkuma 1/2 łyżeczki
- chilli lub pieprz do smaku
- olej (może być od suszonych pomidorów) do podsmażenia
- sól do smaku
- mąka z cieciorki 1 łyżka
- mleko roślinne kilka łyżek
Aromatyczna tofucznica ze śródziemnomorską nutą. Żeby była bardziej „na miękko”, zaciągnijcie ją mąką z cieciorki, jak w przepisie;)
Wykonanie:
- Na patelni podsmażam pokrojoną cebulą (możecie na oleju od suszonych pomidorów).
- Dodaję pokrojone suszone pomidory i podsmażam przez chwilę.
- Dodaję rozgniecione widelcem tofu, kurkumę, bazylię, chilli lub pieprz oraz sól.
- Podsmażam przez chwilę, mieszając.
- W szklance mieszam dokładnie 1 łyżkę mąki z cieciorki z kilkoma łyżkami mleka roślinnego. Dodaję do tofucznicy i mieszam dokładnie.
- Smażę jeszcze przez chwilę, mieszając.
Smacznego!
Aromatycznie i środziemnomorsko – idealne połączenie z tofucznicą 🙂