Tofucznica ze szpinakiem i papryką

  • 30 min
  • 12 składników
100%

Składniki:

  • tofu nauralne 2 kostki po 180 g
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 1 ząbek
  • papryka czerwona 1 sztuka
  • szpinak świeży 4 garście
  • naturalne mleko roślinne 1 filiżanka (200 ml)
  • mąka z ciecierzycy (ew. kartoflanka) 1 łyżka
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • czarna sól (kala namak) 1 łyżeczka
  • pieprz lub chilli do smaku
  • olej do podsmażenia
  • suszona bazylia lub oregano 1 łyżeczka

Tofucznica, czyli wegańska jajecznica z tofu. Można ją przygotowywać na wiele sposobów. Tym razem dodałam szpinak i paprykę.

DSC_5287_2

Tofucznica ze szpinakiem i papryką

Wykonanie:

  1. Tofu rozgniatam w misce. Dodaję mleko roślinne, przyprawy, mąkę i mieszam dokładnie.
  2. Na niewielkiej ilości oleju podsmażam pokrojoną cebulę.
  3. Ząbek czosnku wyciskam i odkładam na 10 minut (tutaj zobacz dlaczego).
  4. Do cebuli dodaję pokrojoną paprykę i szpinak. Podsmażam przez kilka minut, mieszając.
  5. Dodaję tofu i podsmażam, mieszając.
  6. Na koniec dodaję czosnek i podsmażam jeszcze przez chwilę.
  7. Podaję z pieczywem.

Smacznego!

DSC_5300_2

Tofucznica ze szpinakiem i papryką

DSC_5291_2

Tofucznica ze szpinakiem i papryką

DSC_5278_2

Tofucznica ze szpinakiem i papryką

2 komentarze

  1. Nie rozumiem po co tu mąka i mleko roślinne. Ja tołu daje bezpośrednio na olej i jak się lekko przyrumieni dolewam wody, wtedy zyskuje na objętości i robi się mięciutkie. Dorzucam szpinak i przyprawy. Tyle.

    • Hej, ja dodaję mąkę z cieciorki albo kartoflankę rozbełtaną w mleku, jak chcę, żeby tofucznica przypominała konsystencją tradycyjną jajecznicę;)

Skomentuj