Składniki:
- tofu nauralne 2 kostki po 180 g
- cebula 1 sztuka
- czosnek 1 ząbek
- papryka czerwona 1 sztuka
- szpinak świeży 4 garście
- naturalne mleko roślinne 1 filiżanka (200 ml)
- mąka z ciecierzycy (ew. kartoflanka) 1 łyżka
- kurkuma 1 łyżeczka
- czarna sól (kala namak) 1 łyżeczka
- pieprz lub chilli do smaku
- olej do podsmażenia
- suszona bazylia lub oregano 1 łyżeczka
Tofucznica, czyli wegańska jajecznica z tofu. Można ją przygotowywać na wiele sposobów. Tym razem dodałam szpinak i paprykę.
Wykonanie:
- Tofu rozgniatam w misce. Dodaję mleko roślinne, przyprawy, mąkę i mieszam dokładnie.
- Na niewielkiej ilości oleju podsmażam pokrojoną cebulę.
- Ząbek czosnku wyciskam i odkładam na 10 minut (tutaj zobacz dlaczego).
- Do cebuli dodaję pokrojoną paprykę i szpinak. Podsmażam przez kilka minut, mieszając.
- Dodaję tofu i podsmażam, mieszając.
- Na koniec dodaję czosnek i podsmażam jeszcze przez chwilę.
- Podaję z pieczywem.
Smacznego!
Nie rozumiem po co tu mąka i mleko roślinne. Ja tołu daje bezpośrednio na olej i jak się lekko przyrumieni dolewam wody, wtedy zyskuje na objętości i robi się mięciutkie. Dorzucam szpinak i przyprawy. Tyle.
Hej, ja dodaję mąkę z cieciorki albo kartoflankę rozbełtaną w mleku, jak chcę, żeby tofucznica przypominała konsystencją tradycyjną jajecznicę;)