Składniki:
- tofu naturalne 1 kostka
- cebula 1 sztuka
- szczypiorek/pietruszka 2 łyżki
- olej rzepakowy do smażenia
- mleko roślinne 3 łyżki
- kurkuma 1/2 łyżeczki
- płatki drożdżowe 1 łyżka
- czarna sól (kala namak) 1/2 łyżeczki
- pieprz świeżo mielony do smaku
Tofucznica – wegański odpowiednik jajecznicy. Klasyk śniadaniowy. Poniżej w wersji klasycznej.
Wykonanie:
- Na patelni podsmażam pokrojoną w kosteczkę cebulę.
- Tofu dokładnie rozgniatam widelcem, dodaję zieleninę, kurkumę, płatki drożdżowe, czarną sól, pieprz i mleko roślinne. Mieszam wszystko dokładnie.
- Gdy cebula się podsmaży, dodaję rozgniecione tofu i smażę kilka minut, mieszając.
Smacznego!
Zrobiłem z tofu ziołowym. Bardziej słone i przepyszne, że ho, ho 🙂
🙂
Pyszna, nie miałam niestety czarnej soli, ale nastepnym razem postaram się ją zdobyć. Pod koniec wrzuciłam też kilka pokrojonych pomidorków cherry. Świetne śniadanie, do tego dużo pokrojonych warzyw, sałat i zarówno pysznie, jak i zdrowo.
smacznego:)
Pierwszy mój raz z tofucznicą i powiem szczerze – przekonuje mnie ten przepis i to bardzo. Nie wyglądało to jakoś szczególnie apetycznie, ale okazało się naprawdę bardzo dobre. Super śniadanie, z którego będę częściej korzystać!