Składniki na tortownicę 21 cm:
- tofu naturalne 3 kostki (po 180 g)
- mocna kawa pół szklanki (125 ml)
- śmietanka sojowa lub inna roślinna 1 filiżanka (200 ml)
- cukier/ksylitol/erytrol do smaku (u mnie 8 łyżek erytrolu)
- mąka ziemniaczana 2 czubate łyżki
- kakao 2 łyżki
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- sól 1/4 łyżeczki
- ew. wegańskie lody, syrop daktylowy, posypka czekoladowa do podania
Dzisiaj mam dla Was prosty przepis na kawowy tofurnik pieczony, który powstał we współpracy z przyjacielekawy.pl. Do jego przygotowania będziecie potrzebować zaledwie kilku składników. Ja użyłam mocnej, zaparzonej w ekspresie kawy ziarnistej od Przyjaciół Kawy:) Jeśli tak jak ja jesteście miłośniczkami/miłośnikami kawy i tofu, to powinno Wam zasmakować to połączenie;)
Wykonanie:
- Tofu kroję w kostkę i przekładam do blendera.
- Dodaję śmietankę roślinną, mocną kawę, erytrol, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Blenduję na gładką masę.
- Następnie dodaję mąkę ziemniaczaną i ponownie blenduję.
- Dwie trzecie masy przekładam do tortownicy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
- Do pozostałej w blenderze masy dodaję kakao i ponownie blenduję.
- Czekoladową masę nakładam do tortownicy.
- Na dno piekarnika wkładam naczynie żaroodporne wypełnione wodą, żeby tofurnik był bardziej wilgotny.
- Formę wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piekę przez 60 minut.
- Wyjmuję ciasto i pozostawiam do przestygnięcia. Po przestudzeniu wstawiam na lodówki na kilka godzin lub na noc.
- Podaję w towarzystwie wegańskich lodów, syropu daktylowego i posypki czekoladowej.
Smacznego:)
Brak komentarzy