Tofurnik kawowy

  • 75 min
  • 9 składników
100%

Składniki na tortownicę 21 cm:

  • tofu naturalne 3 kostki (po 180 g)
  • mocna kawa pół szklanki (125 ml)
  • śmietanka sojowa lub inna roślinna 1 filiżanka (200 ml)
  • cukier/ksylitol/erytrol do smaku (u mnie 8 łyżek erytrolu)
  • mąka ziemniaczana 2 czubate łyżki
  • kakao 2 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • sól 1/4 łyżeczki
  • ew. wegańskie lody, syrop daktylowy, posypka czekoladowa do podania

Dzisiaj mam dla Was prosty przepis na kawowy tofurnik pieczony, który powstał we współpracy z przyjacielekawy.pl. Do jego przygotowania będziecie potrzebować zaledwie kilku składników. Ja użyłam mocnej, zaparzonej w ekspresie kawy ziarnistej od Przyjaciół Kawy:) Jeśli tak jak ja jesteście miłośniczkami/miłośnikami kawy i tofu, to powinno Wam zasmakować to połączenie;)

wegański sernik kawowy

Tofurnik kawowy

Wykonanie:

  1. Tofu kroję w kostkę i przekładam do blendera.
  2. Dodaję śmietankę roślinną, mocną kawę, erytrol, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Blenduję na gładką masę.
  3. Następnie dodaję mąkę ziemniaczaną i ponownie blenduję.
  4. Dwie trzecie masy przekładam do tortownicy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Do pozostałej w blenderze masy dodaję kakao i ponownie blenduję.
  6. Czekoladową masę nakładam do tortownicy.
  7. Na dno piekarnika wkładam naczynie żaroodporne wypełnione wodą, żeby tofurnik był bardziej wilgotny.
  8. Formę wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piekę przez 60 minut.
  9. Wyjmuję ciasto i pozostawiam do przestygnięcia. Po przestudzeniu wstawiam na lodówki na kilka godzin lub na noc.
  10. Podaję w towarzystwie wegańskich lodów, syropu daktylowego i posypki czekoladowej.

Smacznego:)

pieczony tofurnik

Tofurnik kawowy

tofurnik z kawą

Tofurnik kawowy

sernik wegański

Tofurnik kawowy

Brak komentarzy

Skomentuj