Składniki:
- tofu naturalne 2 kostki po 180 g
- mleko kokosowe 1 puszka 400ml
- cukier lub ksylitol 6 łyżek
- sok z 2 cytryn
- agar 6 g
- jagody, borówki lub maliny 1/2 szklanki
Lekkie i puszyste ciasto z serka tofu, z zanurzonymi owocami leśnymi. Bardzo prosty tofurnik na zimno – bez pieczenia, tylko sześć składników. Masę możecie rozlać do plastikowych pojemników – będziecie mieć słodki prowiant do pracy lub szkoły;)
Wykonanie:
- W blenderze lub malakserze umieszczam pokrojone w kostkę tofu, mleko kokosowe, cukier lub ksylitol, sok z cytryny oraz agar.
- Blenduje wszystko na gładką masę i przelewam do garnka.
- Zagotowuję i gotuję przez około 3 minuty, mieszając.
- Masę zostawiam do przestygnięcia Po około 20 minutach dodaję owoce i delikatnie mieszam.
- Masę wylewam do formy (u mnie kwadratowa 22 x 22 cm) i wstawiam do lodówki na minimum godzinę.
Smacznego!
Czy można mleko kokosowe zastąpić innym mlekiem roślinnym?
Myślę, że można, ale nie będzie wtedy takie tłuste jak kokosowe, tofurnik pewnie będzie miał lżejszą, mniej tłusta konsystencję
Mi nie wyszedł…nie ścisnął się nie wiem czemu wszystko dałam jak trzeba…
ech, to pewnie agar… Podobno zdarzają się z nim problemy…Bo gotowałaś przez chwilę?
…niebo w ustach…wszystko z przepisu wyszlo pysznie…
Smacznego!:)
a mozna czyms zastapic Agar?
raczej nie…