Tofurnik z owocami na kakaowym spodzie

  • 110 min
  • 12 składników
100%

Składniki na formę 18 cm:

  • pełnoziarnista mąka pszenna lub orkiszowa ok. 1/2 szklanki (125 ml)
  • kakao 4 łyżki
  • ksylitol (lub cukier) 1/2 szkl (125 ml) i 4 czubate łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • olej rzepakowy 1/4 szklanki
  • mleko roślinne 1 i 1/4 szklanki (po 250 ml)
  • sól szczypta
  • tofu naturalne 2 kostki (po 180 g)
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • ugotowana kasza jaglana 1/2 szklanki (125 ml)
  • sok z 1 cytryny
  • garść czerwonych porzeczek

Kolejne ciacho dla tych, którzy lubią słodycze, a nie lubią wyrzutów sumienia:) Pasują do niego dowolne owoce sezonowe. Ja zrobiłam z czerwonymi porzeczkami, ale możecie użyć jagód, borówek, malin czy wiśni.

DSC_87821

Tofurnik z owocami na kakaowym spodzie

Wykonanie:

  1. Przy pomocy trzepaczki mieszam 1/4 szkl mleka roślinnego, 1/4 szklanki oleju i 4 czubate łyżki ksylitolu.
  2. Dodaję proszek do pieczenia, kakao, szczyptę soli, mąkę pełnoziarnistą (tyle, żeby ciasto dało się wyrabiać) i rękami ugniatam ciasto.
  3. Wykładam ciastem małą formę tortową – oklejam spód oraz brzegi. Wyrównuje palcami.
  4. Całą powierzchnię nakłuwam widelcem i zapiekam 10 min w temp. 180 stopni.
  5. Wszystkie składniki na masę tofurnikową (2 kostki tofu, 1 szkl mleka roślinnego, 1/2 szkl ksylitolu, 2 łyżki kartoflanki, 1/2 szkl ugotowanej kaszy, sok z 1 cytryny, szczyptę soli) blenduję na gładką masę.
  6. Masę wykładam na podpieczony spód i zapiekam ok. 20 min w temp. 180 stopni.
  7. Wyjmuję ciasto, posypuję owocami i zapiekam kolejne 20 minut.
  8. Studzę przed podaniem.

Smacznego!

DSC_88001

Tofurnik z owocami na kakaowym spodzie

DSC_88131

Tofurnik z owocami na kakaowym spodzie

8 komentarzy

  1. Mam kilka pytań technicznych do tego przepisu:
    1. Jaką wagę mają kostki tofu, z których korzystasz ? Mieszkam za granicą i nie jestem pewna, czy tutejsze kostki tofu są takie same jak w Polsce 🙂
    2. Czy do ciasta faktycznie dodajesz tylko 1/2 szklanki mąki ? To przy 1/4 szklanki mleka i 1/4 szklanki oleju dało mi lejącą się konsystencję, a nie ciasto, które można by wyrabiać rękami. Ja jestem zupełnie początkującą w kwestii wypieków, dlatego tak dopytuję 😉
    3. Kakao jest w spisie składników, ale nie ma go w przepisie – oczywiście wiadomo, że trzeba dodać do ciasta, ale chciałam tylko na to zwrócić uwagę.

    Ciasto wyszło dobre, mimo mojego zupełnego braku talentu kulinarnego 🙂 Dziękuję !!!

    • Wielkie dzięki za uwagi, już podopisywałam wszystko w przepisie:) Tofu kostka 180 g, ciasto powinno być do ugniatania, dałaś więcej mąki? Kakao dopisane. cieszę się, że się udało!:)

  2. Zastosowałem się w pełni do przepisu i niestety masa wyszła bardzo płynna, po krojeniu ciasto się rozlało.
    Być może używałem za dużej szklanki do odmierzania.
    W smaku bardzo dobre.

    • Hej, dzięki za informację! A czy kasza jaglana była dobrze ugotowana do miękkości. I czy schłodziłeś ciasto przed krojeniem?

Skomentuj