Składniki na formę 18 cm:
- pełnoziarnista mąka pszenna lub orkiszowa ok. 1/2 szklanki (125 ml)
- kakao 4 łyżki
- ksylitol (lub cukier) 1/2 szkl (125 ml) i 4 czubate łyżki
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- olej rzepakowy 1/4 szklanki
- mleko roślinne 1 i 1/4 szklanki (po 250 ml)
- sól szczypta
- tofu naturalne 2 kostki (po 180 g)
- mąka ziemniaczana 2 łyżki
- ugotowana kasza jaglana 1/2 szklanki (125 ml)
- sok z 1 cytryny
- garść czerwonych porzeczek
Kolejne ciacho dla tych, którzy lubią słodycze, a nie lubią wyrzutów sumienia:) Pasują do niego dowolne owoce sezonowe. Ja zrobiłam z czerwonymi porzeczkami, ale możecie użyć jagód, borówek, malin czy wiśni.
Wykonanie:
- Przy pomocy trzepaczki mieszam 1/4 szkl mleka roślinnego, 1/4 szklanki oleju i 4 czubate łyżki ksylitolu.
- Dodaję proszek do pieczenia, kakao, szczyptę soli, mąkę pełnoziarnistą (tyle, żeby ciasto dało się wyrabiać) i rękami ugniatam ciasto.
- Wykładam ciastem małą formę tortową – oklejam spód oraz brzegi. Wyrównuje palcami.
- Całą powierzchnię nakłuwam widelcem i zapiekam 10 min w temp. 180 stopni.
- Wszystkie składniki na masę tofurnikową (2 kostki tofu, 1 szkl mleka roślinnego, 1/2 szkl ksylitolu, 2 łyżki kartoflanki, 1/2 szkl ugotowanej kaszy, sok z 1 cytryny, szczyptę soli) blenduję na gładką masę.
- Masę wykładam na podpieczony spód i zapiekam ok. 20 min w temp. 180 stopni.
- Wyjmuję ciasto, posypuję owocami i zapiekam kolejne 20 minut.
- Studzę przed podaniem.
Smacznego!
Mam kilka pytań technicznych do tego przepisu:
1. Jaką wagę mają kostki tofu, z których korzystasz ? Mieszkam za granicą i nie jestem pewna, czy tutejsze kostki tofu są takie same jak w Polsce 🙂
2. Czy do ciasta faktycznie dodajesz tylko 1/2 szklanki mąki ? To przy 1/4 szklanki mleka i 1/4 szklanki oleju dało mi lejącą się konsystencję, a nie ciasto, które można by wyrabiać rękami. Ja jestem zupełnie początkującą w kwestii wypieków, dlatego tak dopytuję 😉
3. Kakao jest w spisie składników, ale nie ma go w przepisie – oczywiście wiadomo, że trzeba dodać do ciasta, ale chciałam tylko na to zwrócić uwagę.
Ciasto wyszło dobre, mimo mojego zupełnego braku talentu kulinarnego 🙂 Dziękuję !!!
Wielkie dzięki za uwagi, już podopisywałam wszystko w przepisie:) Tofu kostka 180 g, ciasto powinno być do ugniatania, dałaś więcej mąki? Kakao dopisane. cieszę się, że się udało!:)
witam,jakich rozmiarów była blacha w której piekłas ciasto?
18 cm
Czy ciasta nie trzeba wysypać grochem czy czymś, żeby się nie rozrosło? :O
można wysypać;)
Zastosowałem się w pełni do przepisu i niestety masa wyszła bardzo płynna, po krojeniu ciasto się rozlało.
Być może używałem za dużej szklanki do odmierzania.
W smaku bardzo dobre.
Hej, dzięki za informację! A czy kasza jaglana była dobrze ugotowana do miękkości. I czy schłodziłeś ciasto przed krojeniem?
A czy do przepisu nada się mleko i tofu robione w domu?
jasne:)
Czy spód po podpieczeniu należy ostudzić zanim wyłoży się na niego masę?
ja nie studzę:)
Czy konsystencja pozwoli na zrobienie ciasta w znacznie większej tortownicy?
powinno byc ok:) tylko trzeba zwiekszyc ilosc skladnikow oczywiscie:)