Składniki:
- płatki owsiane 1 filiżanka (200 ml)
- daktyle 2 filiżanki (po 200 ml)
- kakao 2 czubate łyżki
- olej kokosowy 1 czubata łyżka
- masło orzechowe 2 czubate łyżki
- sól pół łyżeczki
- mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
- wiórki kokosowe 2 filiżanki (po 200 ml)
- gorzka czekolada pół tabliczki (50 g)
- ew. mleko roślinne kilka łyżek
- cukier puder/ksylitol/erytrol do smaku do masy kokosowej
Torcik wymyślony przez mojego trzylatka:) Miała być warstwa czekoladowa, warstwa karmelowa i warstwa kokosowa. No i jest:)
Wykonanie:
- Puszkę z mlekiem kokosowym wstawiam na noc do lodówki.
- Płatki owsiane prażę na suchej patelni, aż się zarumienią.
- Daktyle gotuje na parze przez kilka minut, żeby zmiękły.
- W malakserze umieszczam uprażone płatki, połowę daktyli, kakao i olej kokosowy. Blenduję, aż powstanie plastyczna masa. W razie konieczności dodaję odrobinę mleka roślinnego, jeśli masa jest za sucha i się kruszy.
- Czekoladową masą wykładam tortownicę (u mnie 18 cm) wysmarowaną olejem lub wyłożoną papierem do pieczenia.
- Następnie w malakserze umieszczam resztę daktyli, masło orzechowe i sól. Blenduję. W razie konieczności dodaję odrobinę mleka roślinnego.
- Warstwę karmelową wykładam do tortownicy.
- W malakserze umieszczam gęstą część mleka kokosowego i wiórki kokosowe. Dosładzam do smaku (u mnie 1 czubata łyżka erytrolu).
- Blenduję razem.
- Warstwę kokosową przekładam do tortownicy.
- Czekoladę łamię na kostki i umieszczam w garnuszku.
- Dodaję około 3 łyżki mleka roślinnego i podgrzewam powoli, mieszając, aż czekolada się rozpuści.
- Czekoladą polewam torcik i wstawiam na noc do lodówki.
Smacznego!
Czekam aż mój 13-miesięczniak będzie potrafił mi tak precyzyjnie opisać swoje preferencje smakowe. Póki co wymyślam cuda niewidy, a jemu ostatnio najbardziej smakuje suchy chleb 🙂
haha, mój w opisywaniu słodkości jest świetny;)ale suchy chleb też uwielbia:)
Jakiego malaksera używasz?
Stary philips, to był jeden z najtańczych modeli, ale służy mi juz wiele lat;)
czy ta czekolada jak sie rozpusci to napewno zgestnieje potem na torcie???
tak:)
Czy płatki owsiane można zastąpić czymś bez glutenu ?:)
jasne, a może owsiane bezglutenowe?
Nie wiedziałam, że takie istnieją 😀 dziękuję 🙂 a gdyby zastąpić to jaglanymi to proporcja zostanie taka sama ?:)
Nie próbowałam z jaglanymi, ale można pokombinować;)
Zrobiłam wczoraj, a dzisiaj umierałam z zachwytu! Pyszny! I wbrew pozorom bardzo szybko się go robi 🙂
super super super:)))
Jakiego mleka kokosowego używasz? Wypróbowałam już 2. Leżały ponad 24 godziny w lodówce i nic się w nich nie odzieliło 🙁
Zazwyczaj kupowałam to z Lidla „Freshona”, w dobrej cenie i nigdy mnie nie zawiodło. Niestety ostatnio nie widzę go w lidlach. Super też jest z Rossmana Ener Bio, dobry skład i dużo gęstego, tylko, że droższe (ale często w promocji;)
W moim mikserze wiòrki się nie rozmiksowały. I tak wszystkim smakowało. 🙂
Super:)
Co moge dac zamiast masla orzechowego?
Można dać paste tahini albo pominąć.
Czy można nie używać daktyli w ogóle? Niestety mam insulinoopornośc 🙁
Czyli żadne suszone owoce nie wchodzą w grę?
Czy jeśli nie mam malaksera mogę składniki zmieszać w blenderze kielichowym g21?
tak, ale spód nie tak całkiem drobno:)
Naprawde, wystarczyło dopisać zmielić płatki przed blendowaniem i by sprzęt mi nie poszedł :/
jakiej wielkości ta tortownica? wydaje się mała średnica
18 cm
Krem za bardzo kokosowy 🙁 jak zeobic taki krem puszysty? U mnie wyszła zbita masa a nie o to chodziło :(((
tak, masa w torciku przypomina tą z batonika Bounty. A może bardziej odpowiadałaby Ci na bazie zblendowanej kaszy jaglanej?