Torcik „czekoladowe ptasie mleczko”

  • 13 min
  • 5 składników
96%

Składniki:

  • mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
  • agar 3 łyżeczki
  • gorzka czekolada 1 tabliczka (100 g)
  • cukier/ksylitol/erytrol do smaku (u mnie 3 łyżki erytrolu)
  • ew. gorzka czekolada do polania 1/2 tabliczki (50 g)

Wegańskie domowe ptasie mleczko z czterech składników. Delikatne, kremowe, czekoladowe.

Torcik „czekoladowe ptasie mleczko”

Wykonanie:

  1. Mleko kokosowe wlewam do garnka.
  2. Słodzę, dodaję agar i mieszam dokładnie.
  3. Dodaję połamaną na kostki czekoladę i podgrzewam, mieszając, aż czekolada się rozpuści.
  4. Gotuję 2-3 minuty (nie krócej), mieszając.
  5. Masę przelewam do formy (u mnie tortownica 21 cm).
  6. Po przestygnięciu wstawiam do lodówki, żeby masa stężała.
  7. Torcik, kiedy stężeje, możecie dodatkowo polać czekoladą. Pół tabliczki połamcie na kostki i rozpuście w garnku w niewielkiej ilości wody, oleju lub mleka roślinnego. Polejcie torcik i wstawcie do lodówki.

Smacznego!

Torcik „czekoladowe ptasie mleczko”

Torcik „czekoladowe ptasie mleczko”

Torcik „czekoladowe ptasie mleczko”

17 komentarzy

  1. kurczę, zrobiłam wyszło pyszne tylko przelałam do filiżanek i zrobiłam pudding, bo jakoś się nie zeszło w sztywną masę :<

  2. Mi też nie za bardzo zgęstniało i chyba wiem gdzie był błąd. Z tego co rozumiem to agar zwiąże dobrze, ale najpierw należy go gotować dłużej – 5 minut minimum. Trzeba to mocniej podkreślić w przepisie bo ewidentnie nie tylko ja spieprzyłem w tym miejscu.

  3. Czy w smaku wyczuwa się kokos czy tylko czekoladę?
    Szukam przepisu na wegański tort czekoladowy (konsystencja lekka bardziej jak ptasie mleczko niż brownie), ale odrzuca mnie od kokosa.

Skomentuj