Składniki:
- daktyle 1 szklanka
- różne orzechy (u mnie włoskie, ziemne, nerkowce i migdały) 1 szklanka
- mleko sojowe 2 szklanki
- kakao 4 łyżki + do posypania
- ksylitol lub cukier 3 łyżki
- imbir w proszku 1 łyżeczka
- kasza manna (u mnie orkiszowa) 4 łyżki
- gruszka 1 sztuka
- masło orzechowe (u mnie z nerkowców) do posmarowania
Czekoladowy torcik z gruszką i imbirem – zrobiony z kaszy manny, na spodzie z daktyli i orzechów. Coś słodkiego i zdrowego na jesień.
Wykonanie:
- Orzechy, daktyle i 1 łyżkę kakao blenduję w blenderze o dużej mocy aż powstanie plastyczna masa (jak macie słaby blender, to najlepiej użyć daktyli bio, są bardziej wilgotne i łatwiej się blendują). Jeżeli jest konieczność, to dodaję odrobinę wody, żeby masa była bardziej plastyczna.
- Masą wykładam wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem małą tortownicę.
- Zagotowuję mleko sojowe, dodaję imbir, ksylitol i 3 łyżki kakao. Do gotującego mleka powoli wsypuję kaszkę i gotuję około 3 minut ciągle mieszając.
- Kaszę od razu wylewam na orzechowo-daktylowy spód. Po przestygnięciu wkładam do lodówki.
- Przed zjedzeniem torcik smaruję masłem orzechowym, ozdabiam gruszkami i posypuję kakao.
Smacznego!
Brak komentarzy