Składniki na formę 22 x 22 cm:
- mleczko kokosowe 1 puszka (400 ml)
- masło orzechowe 4 łyżki
- cukier/ksylitol/erytrol/cukier trzcinowy do smaku (u mnie 4 łyżki erytrolu)
- agar 2 łyżeczki
- daktyle 1 szklanka (250 ml)
- sól 1/4 łyżeczki
- gorzka czekolada 1 tabliczka (100 g)
Słodki torcik o smaku batonika. Jeśli lubicie karmel, masło orzechowe i czekoladę, to jest przepis dla Was;)
Wykonanie:
- Puszkę z mlekiem kokosowym wstawiam na noc do lodówki.
- Daktyle zalewam wrzątkiem na pół godziny.
- Do garnuszka przekładam gęstą część mleka kokosowego (rzadką odlewam – przyda się).
- Dodaję 2 łyżeczki agaru, 2 łyżki masła orzechowego i słodzę do smaku.
- Podgrzewam i gotuję na małym ogniu przez 2 minuty, mieszając, żeby masą się nie przypaliła.
- Masę przekładam do formy (ja wykładam ją folią spożywczą) i po przestygnięciu wstawiam do lodówki na min. pół godziny.
- Odlewam wodę z daktyli (nie wylewam – przyda się) i daktyle przekładam do blendera (ja używam tego).
- Dodaję sól, 2 łyżki masła orzechowego i blenduję, w razie konieczności dodając odrobinę wody odlanej z daktyli. Powinien powstać gęsty karmel.
- Karmel wykładam na wcześniej przygotowany spód i wstawiam do lodówki.
- Do garnuszka przekładam połamaną na kostki czekoladę. Dodaję kilka łyżek wody kokosowej i podgrzewam powoli, mieszając, aż składniki się połączą.
- Czekoladą polewam torcik i wstawiam do lodówki na kilka godzin.
- Torcik możecie pokroić na porcje i zamrozić. Ja wyjmuję sobie codziennie do kawki po kawałku;) Lubię taki lekko zamrożony, a’la torcik lodowy;)
Smacznego:)
Witam, czym można zastąpić agar? Czy można go pominąć?
raczej nie…
Jeśli może być nie wege, to żelatyna.
Jeśli może być nie wege, to żelatyna.
Jak najlepiej mrozić taki torcik? Polecasz jakieś pojemniki?
ja takie rzeczy zazwyczaj mrożę na jakiejś podkładce i zawijam w sreberko lub folię.