Torcik z białej czekolady z malinami i chia

  • 20 min
  • 7 składników
94%

Składniki:

  • mleko kokosowe gęsta część z dwóch puszek
  • biała czekolada wegańska 2 tabliczki po 100 g
  • nasiona chia 4 łyżki
  • maliny ok. 1 szklanka
  • daktyle 1 szklanka (250 ml)
  • płatki kukurydziane 3 filiżanki (po 200 ml)
  • olej kokosowy 2 łyżki

Kremowy torcik bez pieczenia z masą w formie delikatnego białego musu z malinami i nasionami chia.

dsc_6749_2

Torcik z białej czekolady z malinami i chia

Wykonanie:

  1. Mleko kokosowe wkładam na noc do lodówki.
  2. Daktyle zalewam wrzątkiem na dwie godziny.
  3. Odlewam wodę i blenduję razem z roztopionym olejem kokosowym i płatkami kukurydzianymi. Powinna powstać plastyczna masa.
  4. Masą wykładam tortownicę (u mnie 21 cm).
  5. W do garnka wkładam gęstą część mleka kokosowego, dodaję chia, mieszam dokładnie i odstawiam na 15 minut.
  6. Na masę w tortownicy wysypuję maliny.
  7. Do garnka z mlekiem kokosowym dodaję połamaną czekoladę i podgrzewam mieszając, aż czekolada się rozpuści.
  8. Powstały krem wylewam do tortownicy.
  9. Po przestygnięciu wkładam do lodówki, żeby masa zgęstniała.

Smacznego!

dsc_6712_2

Torcik z białej czekolady z malinami i chia

Torcik z białej czekolady z malinami i chia

dsc_6721_2

Torcik z białej czekolady z malinami i chia

 

5 komentarzy

Skomentuj