Składniki:
- mleko kokosowe gęsta część z dwóch puszek
- biała czekolada wegańska 2 tabliczki po 100 g
- nasiona chia 4 łyżki
- maliny ok. 1 szklanka
- daktyle 1 szklanka (250 ml)
- płatki kukurydziane 3 filiżanki (po 200 ml)
- olej kokosowy 2 łyżki
Kremowy torcik bez pieczenia z masą w formie delikatnego białego musu z malinami i nasionami chia.
Wykonanie:
- Mleko kokosowe wkładam na noc do lodówki.
- Daktyle zalewam wrzątkiem na dwie godziny.
- Odlewam wodę i blenduję razem z roztopionym olejem kokosowym i płatkami kukurydzianymi. Powinna powstać plastyczna masa.
- Masą wykładam tortownicę (u mnie 21 cm).
- W do garnka wkładam gęstą część mleka kokosowego, dodaję chia, mieszam dokładnie i odstawiam na 15 minut.
- Na masę w tortownicy wysypuję maliny.
- Do garnka z mlekiem kokosowym dodaję połamaną czekoladę i podgrzewam mieszając, aż czekolada się rozpuści.
- Powstały krem wylewam do tortownicy.
- Po przestygnięciu wkładam do lodówki, żeby masa zgęstniała.
Smacznego!
Jakiej firmy użyłas białej czekolady?
iChoc
Apetyczny 🙂
Czym zastąpić olej kokosowy?
hm… raczej jest konieczny…