Składniki na duży tort:
- mleko sojowe 2,5 szklanki (po 250 ml) + do budyniu
- olej (u mnie rzepakowy) 2/3 szklanki
- ocet (u mnie jabłkowy) 2 łyżki
- mąka pszenna (biała lub pełnoziarnista) 3 szklanki (po 250 ml)
- soda 2 łyżeczki
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- sól 1 łyżeczka
- kakao 1/2 szklanki (125 ml) + do budyniu
- cukier/ksylitol/erytrol 1 szklanka (250 ml) + do budyniu
- budyń czekoladowy 1 opakowanie
- wegańska margaryna ok. pół kostki (125 g)
Wegański czekoladowy tort budyniowy. Nie tylko na specjalne okazje;)
Wykonanie:
- Przygotowuję dwie miski.
- Do jednej wlewam mokre składniki: 2 i 1/2 szklanki mleka sojowego, 2/3 szklanki oleju i 2 łyżki octu. Mieszam.
- Do drugiej wsypuję suche składniki: 3 szklanki mąki, sodę, sól, proszek do pieczenia, kakao i 1 szklankę cukru/ksylitolu/erytrolu. Mieszam.
- Mokre składniki wlewam do suchych i energicznie mieszam trzepaczką.
- Masę wlewam do dwóch tortownic (u mnie 21 cm) wysmarowanych olejem (jeśli nie macie dwóch, możecie ciasto upiec na raty)
- Piekę około 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka).
- Blaty zostawiam do wystygnięcia. Jeżeli mocno wyrosły, możecie przekroić je na pół.
- Budyń przygotowuję zgodnie z przepisem na opakowaniu (ja robię go na mleku sojowym, do którego dodaję 5 łyżek erytrolu i 2 łyżki kakao) i odstawiam do ostygnięcia.
- Margarynę miksuję, stopniowo dodając budyń i miksuję razem na krem.
- Kremem przekładam tort.
- Tort wstawiam do lodówki, żeby krem zgęstniał.
- Przed podaniem posypuję kakao i dekoruję.
Smacznego!
Tort wyszedł pyszny! Mąż zażyczył sobie baardzo czekoladowy więc dodatkowo został polany roztopioną ciemną czekoladą i do kremu też dodałam roztopioną czekoladę. Szybko i prosto się robi i można szaleć z dodatkami 😉 Polecam i dziękuje za przepis!
och! cudownie:)