Składniki:
- mąka pszenna 1,5 szklanki i 3 łyżki
- mleko sojowe 3 szklanki
- ocet (u mnie jabłkowy) 1 łyżka
- ksylitol/cukier 1/2 szklanki + 8 łyżek
- olej rzepakowy 6 łyżek
- soda oczyszczona 1 łyżeczka
- budyń śmietankowy 1 sztuka
- miękka wegańska margaryna 250 g
- kakao 5 łyżek
- ciastka Oreo duże opakowanie
Bardzo prosty do zrobienia, efektowny, czarno-biały tort Oreo. Jak macie problem z biszkoptami (tak jak ja;), to ten przepis jest dla Was, bo zastosowałam tu patent, dzięki któremu jeszcze nigdy nie było zakalca!:)
Wykonanie:
- W jednej misce łączę suche składniki: 1,5 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru lub ksylitolu, 1 łyżeczkę sody i 5 łyżek kakao. Mieszam.
- Do drugiej miski wlewam 1 szklankę mleka sojowego i 1 łyżkę octu, żeby mleko się ścięło. Dodaję 6 łyżek oleju.
- Do suchych składników dodaję mokre i energicznie mieszam łyżką, aż się połączą. Nie używam miksera.
- Ciasto wylewam na dużą prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Warstwa ciasta powinna być cienka, około 1 centymetra, dzięki temu biszkopt nie będzie miał problemu z wyrośnięciem i nie będzie zakalca.
- Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piekę około 30 minut (do suchego patyczka).
- Po upieczeniu wyłączam i otwieram piekarnik i zostawiam biszkopt jeszcze na kilkanaście minut. Po tym czasie wyjmuję i studzę.
- W międzyczasie przygotowuję krem budyniowy. W 2/3 szklanki mleka sojowego mieszam 3 łyżki mąki pszennej i opakowanie budyniu.
- 1 i 1/3 szklanki mleka sojowego zagotowuję z 8 łyżkami cukru lub ksylitolu.
- Do gotującego się mleka wlewam mieszankę, mieszam intensywnie i gotuję przez chwilę gęsty budyń. Odstawiam do ostygnięcia.
- Ostudzony budyń miksuję z miękką margaryną, dodając po 1 łyżce, aż powstanie puszysty krem.
- Ostudzony biszkopt wyjmuję z formy i kroję na pół, aby powstały 2 mniejsze prostokąty.
- Jeżeli biszkopt wyrósł wystarczająco, to każdy prostokąt przekrajam na 2 cieńsze plastry.
- Przekładam kremem i wstawiam do lodówki.
- Przed podaniem ozdabiam ciasteczkami Oreo.
Smacznego!
Jedno z pyszniejszych ciast jakie jadłem.
a nie lepiej mąke pszenną zastąpić ryżowa albo jakąkolwiek bez glutenową? 🙂
nie mam alternatywy na ciastka oreo…hmm
Pozdrawiam super blog!
Pewnie, że można:) Mi się biszkopty na razie najlepiej piecze z pszennej albo orkiszowej, z bezglutenowymi na razie różnie mi idzie…;)
Hej, a czy mleko krowie zamiast sojowego przejdzie?
myślę, że tak
Witam
Jakie wymiary blachy?
Dziękuję
21 cm:)
a jakie kakao jest użyte, że wychodzi taki ciemny, prawie czarny biszkopt?
czarne kakao:)
dziękuję 🙂 a jakaś konkretna marka?
podzieliłam porcję na ciasto na dwie części, bo chciałam zrobić okrągły o małej średnicy. Do jednej dodałam 2,5 łyżki, do drugiej trochę ponad 3 łyżki kakao i ten drugi wyszedł prawie idealny kolorystycznie 🙂 i trochę więcej mleka musiałam dać, bo pierwsza porcja wyszła mega gęsta, nie do wylewania, ale na szczęście wyrosła. No i miałam zagwozdkę, czy dodawać po łyżce budyń do margaryny, czy margarynę do budyniu 😀 A o efektach przekonam się jutro 🙂