Składniki:
- zielony biszkopt szpinakowy 1 sztuka
- wegańska margaryna 1 kostka
- sok Pysio zielony 1 duża butelka
- cukier lub ksylitol 7 łyżek
- mąka pszenna 3 łyżki
- budyń śmietankowy 1 opakowanie
- kiwi 4 sztuki
Zielony tort Shrek na bazie zielonego biszkoptu (przepis tutaj) z zielonym, lekko kwaśnym kremem budyniowym i z kiwi. Prosty i szybki przepis.
Wykonanie:
- Margarynę wyjmuję z lodówki, żeby nie była twarda.
- Przygotowuję zielony biszkopt, według tego przepisu.
- Z dwóch szklanek zielonego soku Pysio odlewam do garnka 1 i 1/3 soku, dodaję 7 łyżek cukru lub ksylitolu i zagotowuję.
- Pozostałe 2/3 szklanki soku wlewam do kubka, dodaję budyń i 3 łyżki mąki pszennej, mieszam dokładnie i dodaję do gotującego się soku.
- Gotuję przez chwilę, mieszając, aż powstanie gęsty budyń.
- Po ostygnięciu zielony budyń miksuję z margaryną, dodając margarynę po kawałku, aż powstanie puszysty krem.
- Ostudzony biszkopt wyjmuję z formy i kroję na pół, aby powstały 2 mniejsze prostokąty.
- Jeżeli biszkopt wyrósł wystarczająco, to każdy prostokąt przekrajam na 2 cieńsze plastry.
- Przekładam kremem, ozdabiam plasterkami kiwi i wstawiam do lodówki.
Smacznego!
Ale to musiało być dobre….
Pyszny. Polecam tego allegrowicza.
Mogę testować wszystkie, pyszny!
Pycha, dziekujemy !
znakomity tort
Czy krem budyniowy ugotowany na zielonym Pysiu naprawdę będzie taki jasny? Czy czegoś nie zrozumiałam?
No właśnie w rzeczywistości wyszedł bardziej zielony niż na zdjęciu. Taki jasnozielony, a na fotce wyszedł prawie biały…