Składniki:
- bataty 2 średnie sztuki
- masło orzechowe do posmarowania
- ulubione owoce kilka sztuk
- hummus, pasta, roślinny jogurt naturalny do posmarowania
- ogórek, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek, kiełki, sałata
Zdrowe tosty zrobione z batatów, niezwykle bogatych w wartości odżywcze słodkich ziemniaków. Są pyszne w obu wersjach: wytrawnej i słodkiej. Masło orzechowe i owoce pasują do nich po prostu idealnie:)
Wykonanie:
- Bataty myję i osuszam.
- Odcinam końcówki i kroję w plastry grubości około pół centymetra.
- Zapiekam w tosterze. Ze względu na moc tostera może się okazać, że trzeba będzie zapiec dwa lub kilka razy – po prostu sprawdźcie, żeby nie były surowe. Jeśli nie macie tostera plastry batatów zapieczcie w piekarniku.
- „Tosty” przygotowuję z ulubionymi dodatkami: masłem orzechowym i owocami, dżemem, naturalnym jogurtem roślinnym i warzywami, hummusami (np. tym, tym lub tym) i pastami (np. tą, tą lub tą).
Smacznego!
Wyglądają przepysznie ! 🙂