Składniki:
- czerwona kapusta pół niewielkiej główki
- cebula (biała lub czerwona) połowa
- kwaśne twarde jabłko 1 sztuka
- sok z jednej cytryny
- oliwa z oliwek lub olej ok. 2 łyżki
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Surówka z czerwonej kapusty tym razem w wersji zupełnie tradycyjnej, czyli z jabłkiem i cebulką. Też tak robicie?
Wykonanie:
- Kapustę drobno szatkuję, a następnie gotuję na parze przez 3 minuty.
- Przekładam do miski, od razu polewam sokiem z cytryny (żeby nabrała koloru) i mieszam.
- Dodaję pokrojone w drobną kostkę lub utarte jabłko i drobno pokrojoną cebulę.
- Polewam olejem (lnianym, rzepakowym nierafinowanym) lub oliwą z oliwek (Jeśli jesteście na diecie dr. Dąbrowskiej, nie dodawajcie oleju).
- Doprawiam solą i pieprzem.
- Mieszam.
Smacznego!
Dobrze, że pojawia się prosty przepis na czerwoną kapustę. Kiedyś zdecydowanie częściej stosowana niż dziś. Szkoda. Oprócz wartości odżywczych wspólnych z białą kapustą posiada np. właściwości przeciwutleniające chroniąc przed wolnymi rodnikami. A o jej właściwościach leczniczych można, by pisać i pisać… wspomaga trawienie, zmniejsza oznaki starzenia, wzmacnia system odpornościowy, obniża poziom złego cholesterolu itd.
dokładnie tak!