Trufle BOUNTY z kaszy jaglanej

  • 50 min
  • 6 składników
76%

Składniki na dwa duże talerze trufli:

  • kasza jaglana 1 filiżanka (200 ml)
  • mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
  • wiórki kokosowe 1 opakowanie (200 g)
  • olej kokosowy 3 łyżki
  • cukier/ksylitol/erytrol do smaku (u mnie 7 łyżek)
  • gorzka czekolada 1 tabliczka (100 g)

Jaglane Bounty w formie trufli. Smak raju w zdrowej wersji;)

Trufle Bounty z kaszy jaglanej

Wykonanie:

  1. Kaszę jaglaną bardzo dokładnie przepłukuję wodą.
  2. Zalewam 2 filiżankami wody (po 200 ml) i gotuję.
  3. Gdy kasza wchłonie wodę, dolewam puszkę mleka kokosowego i gotuję tak długo, aż kasza wchłonie płyn.
  4. Dodaję wiórki kokosowe (odrobinę możecie zostawić do posypania), 2 łyżki oleju kokosowego, słodzę i blenduję (ja używam tego blendera).
  5. Po przestygnięciu masę wstawiam do lodówki, aż zgęstnieje i da się z niej lepić kulki.
  6. Lepię trufle.
  7. Czekoladę łamię na kostki i umieszczam w garnuszku.
  8. Dodaję 1 łyżkę oleju kokosowego i podgrzewam powoli, mieszając, aż czekolada się rozpuści.
  9. Trufle na łyżeczce zanurzam w czekoladzie i układam na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia.
  10. Posypuję wiórkami.
  11. Wstawiam do lodówki, żeby czekolada stwardniała.
  12. Przechowuję w lodówce.

Smacznego!

Trufle Bounty z kaszy jaglanej

Trufle Bounty z kaszy jaglanej

Trufle Bounty z kaszy jaglanej

5 komentarzy

  1. Pracochłonne, ale dobre (mocno schlodzone z zamrazarki). Zrobilam na English private garden party w Londynie; paru osobom smakowaly (nie kazdy jest fanem gorzkiej czekoldy – ja bardzo lubie). Jedna skomentowala, ze dodalaby rumu co zeby przelamac smak, ktory sie z kokosem swietnie komponuje.

  2. Ojoj szkoda, że nie sprawdziłam wcześniej jakie to czasochlonne:) przy dwójce maluchów było ciężko! Ale szukam zdrowych słodyczy dla siebie i córki.. 🙂 dopiero się chlodzą, więc jeszcze nie wiem czy było warto.. 😀 ale przydało by się napisać na jaka ilość jest przepis… bo wyszło mi bardzo dużo kulek:) nie jesteśmy weganami, po prostu staram się niektóre rzeczy zastępować wegańskimi;) pozdrawiam!!

    Mama Zosi I Jasia 5 lutego 2020 at 09:57 Reply
  3. Wczoraj zrobiłam dzieciom do lunchboxa. Zachwycone, podobnie jak ja 🙂 są mega smaczne i pożywne. Jedyne co zmienię nastepnym razem to na dno szklanego naczynia położę papier, bo czekolada się przykleiła. Pyszka!

Skomentuj