Składniki:
- fasola sucha (dowolny rodzaj) 1 filiżanka (200 ml)
- daktyle 1 filiżanka (200 ml)
- olej kokosowy nierafinowany 1 czubata łyżka
- kakao lub karob do smaku (u mnie 4 łyżki)
- amarantus ekspandowany kilka łyżek
Zdrowa słodka przekąska dla najmłodszych. Na wyjątkowe okazje:)
Wykonanie:
- Fasolę zalewam wodą na noc. Następnie zmieniam wodę i gotuję, aż będzie bardzo miękka.
- Daktyle gotuję na parze kilka minut, żeby zmiękły.
- Fasolę odsączam, przepłukuję wodą i umieszczam w blenderze (ja używam tego) lub malakserze z ostrzem S.
- Dodaję daktyle, olej kokosowy i blenduję razem.
- Dodaję kakao lub karob i blenduję ponownie.
- Masę przekładam do miski, dodaję kilka łyżek amarantusa (tyle, żeby powstała plastyczna masa) i mieszam.
- Masę schładzam w lodówce, żeby dało się z niej lepić kulki.
- Lepię trufle i schładzam w lodówce.
- Przechowuję w lodówce.
Smacznego!
Brak komentarzy