Trufle czekoladowe dla niemowlaka

  • 80 min
  • 5 składników
100%

Składniki:

  • fasola sucha (dowolny rodzaj) 1 filiżanka (200 ml)
  • daktyle 1 filiżanka (200 ml)
  • olej kokosowy nierafinowany 1 czubata łyżka
  • kakao lub karob do smaku (u mnie 4 łyżki)
  • amarantus ekspandowany kilka łyżek

Zdrowa słodka przekąska dla najmłodszych. Na wyjątkowe okazje:)

Trufle czekoladowe dla niemowlaka

Wykonanie:

  1. Fasolę zalewam wodą na noc. Następnie zmieniam wodę i gotuję, aż będzie bardzo miękka.
  2. Daktyle gotuję na parze kilka minut, żeby zmiękły.
  3. Fasolę odsączam, przepłukuję wodą i umieszczam w blenderze (ja używam tego) lub malakserze z ostrzem S.
  4. Dodaję daktyle, olej kokosowy i blenduję razem.
  5. Dodaję kakao lub karob i blenduję ponownie.
  6. Masę przekładam do miski, dodaję kilka łyżek amarantusa (tyle, żeby powstała plastyczna masa) i mieszam.
  7. Masę schładzam w lodówce, żeby dało się z niej lepić kulki.
  8. Lepię trufle i schładzam w lodówce.
  9. Przechowuję w lodówce.

Smacznego!

Trufle czekoladowe dla niemowlaka

Trufle czekoladowe dla niemowlaka

Trufle czekoladowe dla niemowlaka

Brak komentarzy

Skomentuj