Składniki:
- czerwona fasola 1 puszka (400 g)
- daktyle 1 filiżanka (200 ml)
- kakao ok. 4 łyżki
- olej kokosowy/masło orzechowe 1 łyżka
- mak do obtoczenia
Zdrowe czekoladowe trufle z fasoli. Słodzone daktylami i obtoczone w maku.
Wykonanie:
- Daktyle gotuję na parze kilka minut, żeby zmiękły.
- Fasolę odsączam, przepłukuję wodą i umieszczam w blenderze (ja używam tego) lub malakserze z ostrzem S.
- Dodaję daktyle, olej kokosowy lub masło orzechowe i blenduję razem.
- Dodaję kakao i blenduję ponownie.
- Masę przekładam do miseczki i schładzam w lodówce, żeby dało się z niej lepić kulki.
- Lepię trufle i obtaczam w maku.
- Schładzam w lodówce.
- Trufle przechowuję w lodówce.
Smacznego!
Brak komentarzy