Trufle piernikowe z 4 składników

  • 15 min
  • 4 składniki
100%

Składniki na talerz trufli:

  • prażone orzechy laskowe 1 szklanka (250 ml)
  • daktyle suszone 1 szklanka (250 ml)
  • przyprawa do piernika 2 łyżki
  • gorzka czekolada 1 tabliczka (100 g)

Świąteczne, piernikowe, zdrowe trufelki w czekoladzie. Do ich przygotowania wystarczą 4 składniki:)

Trufle piernikowe z 4 składników

Trufle piernikowe z 4 składników

Wykonanie:

  1. Daktyle gotuję na parze przez kilka minut, żeby zmiękły.
  2. Do malaksera z ostrzem S lub mocnego blendera przekładam orzechy laskowe i rozdrabniam drobno.
  3. Dodaję odsączone daktyle i przyprawę piernikową (kupną lub domową).
  4. Blenduję razem, aż powstanie plastyczna masa. W razie konieczności zatrzymuję malakser, żeby przemieszać masę, jeśli zbiera się na ściankach.
  5. Lepię kulki wielkości orzecha włoskiego (jeśli masa za bardzo klei się do rąk, wkładam ją do lodówki na pół godziny).
  6. Trufle odkładam do lodówki i przygotowuję polewę czekoladową.
  7. Czekoladę łamię na kostki i wsypuję do miski.
  8. Miskę ustawiam na garnuszku z gotującą się wodą. Podgrzewam, mieszając, aż czekolada się rozpuści.
  9. Trufle wyjmuję z lodówki.
  10. Po kolei wkładam je na łyżce do roztopionej czekolady, przekładam na drugą łyżkę i odkładam na talerz wyłożony papierem do pieczenia.
  11. Trufle pozostawiam do ostygnięcia, a następnie wkładam do lodówki, żeby czekolada stężała.
  12. Przechowuję w lodówce do tygodnia.

Smacznego!

Trufle piernikowe z 4 składników

Trufle piernikowe z 4 składników

Trufle piernikowe z 4 składników

Trufle piernikowe z 4 składników

Trufle piernikowe z 4 składników

Trufle piernikowe z 4 składników

Brak komentarzy

Skomentuj