Składniki na talerz trufli:
- prażone orzechy laskowe 1 szklanka (250 ml)
- daktyle suszone 1 szklanka (250 ml)
- przyprawa do piernika 2 łyżki
- gorzka czekolada 1 tabliczka (100 g)
Świąteczne, piernikowe, zdrowe trufelki w czekoladzie. Do ich przygotowania wystarczą 4 składniki:)
Wykonanie:
- Daktyle gotuję na parze przez kilka minut, żeby zmiękły.
- Do malaksera z ostrzem S lub mocnego blendera przekładam orzechy laskowe i rozdrabniam drobno.
- Dodaję odsączone daktyle i przyprawę piernikową (kupną lub domową).
- Blenduję razem, aż powstanie plastyczna masa. W razie konieczności zatrzymuję malakser, żeby przemieszać masę, jeśli zbiera się na ściankach.
- Lepię kulki wielkości orzecha włoskiego (jeśli masa za bardzo klei się do rąk, wkładam ją do lodówki na pół godziny).
- Trufle odkładam do lodówki i przygotowuję polewę czekoladową.
- Czekoladę łamię na kostki i wsypuję do miski.
- Miskę ustawiam na garnuszku z gotującą się wodą. Podgrzewam, mieszając, aż czekolada się rozpuści.
- Trufle wyjmuję z lodówki.
- Po kolei wkładam je na łyżce do roztopionej czekolady, przekładam na drugą łyżkę i odkładam na talerz wyłożony papierem do pieczenia.
- Trufle pozostawiam do ostygnięcia, a następnie wkładam do lodówki, żeby czekolada stężała.
- Przechowuję w lodówce do tygodnia.
Smacznego!
Brak komentarzy