Składniki na talerz trufli:
- daktyle 1,5 szklanki (po 250 ml)
- orzeszki ziemne prażone solone 1,5 szklanki (po 250 ml)
- kakao do obtoczenia
Wegańskie trufle z daktyli i orzeszków ziemnych. Na deser, do pracy, po siłowni, a nawet na śniadanie. Fajne do rodzinnego lepienia razem z dziećmi;)
Wykonanie:
- Daktyle zalewam na noc wodą (lub wrzątkiem na godzinę).
- Do malaksera lub mocnego blendera przekładam orzeszki ziemne i rozdrabniam drobno.
- Dodaję odsączone daktyle.
- Blenduję razem, aż powstanie plastyczna masa. W razie konieczności zatrzymuję malakser, żeby przemieszać masę, jeśli zbiera się na ściankach.
- Lepię kulki wielkości orzecha włoskiego (jeśli masa za bardzo klei się do rąk, wkładam ją do lodówki na pół godziny).
- Na talerz wysypuję kilka łyżek kakao i obtaczam w nim kulki.
- Przechowuję w lodówce do kilku dni.
Smacznego!
Super 👍🏻 Czy świeże daktyle również namaczamy? Rozumiem, że orzeszki możemy zmienić na co innego, np.nerkowce?
świeżych daktyli nie trzeba namaczać. Orzechy mogą by dowolne:)
Nieprzyzwoicie smaczne!
Dla jeszcze większej rozpusty część trufelek zamiast obtoczyć kakao zanurzyłam w czekoladzie roztopionej w kąpieli wodnej.
Kolejny mój hit z tej strony. Nawet nie liczę który 🙂
Oj bardzo bardzo się cieszę! smacznego!
Czy można zastąpić czymś daktyle? Niestety jestem na nie uczulona 🙁
rodzynkami albo suszonymi morelami:)
Przepyszne! Obsypane wiórkami kokosowymi smakują nam najlepiej, ale w każdej wersji są super 🙂
Suuuper:)