Składniki:
- ziemniaki 12 sztuk
- cukinia 1 sztuka
- por 1 sztuka
- marchew 1 sztuka
- pietruszka 1 sztuka
- czosnek 3 ząbki
- mleko sojowe 1 szklanka
- oliwa truflowa do podsmażenia
- ocet balsamiczny truflowy do polania
- sól do smaku
- pieprz grubomielony do posypania
- pieprz biały 1 łyżeczka
- kminek 1 łyżeczka
- gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
- kolendra mielona 1 łyżeczka
- natka pietruszki do posypania
Pospolity ziemniak wzbogacony o niepospolitą oliwę truflową i truflowy ocet balsamiczny:)
Wykonanie:
- Do garnka wrzucam obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki (2 zostawiam), pokrojoną cukinię, marchew, pietruszkę i ciemną część pora.
- Zalewam szklanką mleka sojowego i dopełniam wodą, tak żeby przykryła warzywa. Dodaję przyprawy.
- Gotuję około 20-30 minut, aż warzywa będą bardzo miękkie. Blenduję na gładki krem.
- Na patelni na oliwie truflowej podsmażam jasną część pora, wyciśnięte ząbki czosnku (zobacz tutaj jak dodawać czosnek do potraw) i pokrojone w drobną kosteczkę dwa ziemniaki. Lekko solę.
- Gdy ziemniaki będą miękkie, dodaję do zupy zawartość patelni.
- Na talerzach polewam octem balsamicznym, posypuje natką pietruszki i grubo mielonym pieprzem.
Smacznego!
Brak komentarzy