Składniki:
- mleko roślinne naturalne 1,5 szklanki
- roślinna galaretka truskawkowa 1 sztuka
- dżem truskawkowy lub mus ze świeżych albo mrożonych truskawek kilka łyżeczek
To chyba najprostszy i najszybszy deser świata. Do jego przygotowania wystarczą dwa, ewentualnie trzy składniki, kilka minut przygotowania, pół godziny czekania i zero umiejętności kulinarnych. Można kombinować z różnymi rodzajami mleka roślinnego, różnymi smakami galaretek, różnymi rodzajami musów owocowych lub świeżych owoców do ozdoby.
Wykonanie:
- Przygotowuję galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu z tą różnicą, że zamiast wody używam mleka roślinnego.
- Przelewam płyn do kieliszków lub małych filiżanek.
- Po 10 minutach wkładam do lodówki na min. 20 minut.
- Dekoruję panna cotę musem lub owocami (te w kieliszkach pozostawiam, a te w filiżankach wyjmuję na talerzyki, podważając je nożem)
Czy galaretka owocowa na bazie Agaru czeskiej firmy Amylon(na obrazku Krecik) będzie się nadawać? Taką mam w domu a nie chce żeby się zmarnowała, jeśli źle jej użyję. Ona na ogół jest mniej zwarta niż ta na bazie żelatyny. Z góry dziękuję za radę.
tak:)
Super przepis
Jeden z moich ulubionych deserów