Składniki:
- silken tofu 1 kostka (ok. 300 g)
- truskawki 1 szklanka (250 ml)
- kleik ryżowy/mąka ryżowa 4 łyżki
- syrop klonowy lub z agawy 4 łyżki
- herbatniki kilka sztuk
- kakao 1 łyżka
- mocna słodka kawa 1 filiżanka (200 ml)
- amaretto 2 łyżki
Truskawkowe tiramisu z jedwabistego tofu. Prosty i błyskawiczny w przygotowaniu deser dla miłośników truskawek:)
Wykonanie:
- Do ostudzonej kawy dodaję likier amaretto.
- Herbatniki maczam w kawie i ugniatam na dnie miseczek/słoiczków.
- Truskawki blenduję razem z silken tofu, kleikiem i syropem. Nakładam na biszkopty.
- Schładzam w lodówce.
- Przed podaniem posypuję kakao i ozdabiam truskawkami.
Smacznego!
Brak komentarzy