Truskawkowy budyń z ryżu

  • 10 min
  • 6 składników
100%

Składniki na 2 porcje:

  • ugotowany do miękkości ryż 1 filiżanka (200 ml)
  • mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
  • truskawki ok. 30 dag
  • cukier z wanilią 1 opakowanie
  • cukier/ksylitol/erytrol do smaku
  • ew. proszek z liofilizowanych truskawek/buraków/malin dla koloru

Budyń ryżowy z kilku składników. Tym razem sezonowo, z truskawkami. Jak nie zjecie wszystkiego, to możecie przełożyć do pojemniczków na lody na patyku i zamrozić;)

Truskawkowy budyń z ryżu

Truskawkowy budyń z ryżu

Wykonanie:

  1. Puszkę z mlekiem kokosowym wstawiam na noc do lodówki.
  2. Ugotowany, gorący ryż przekładam do blendera (ja używam tego).
  3. Dodaję gęstą część mleczka kokosowego, obrane truskawki (część zostawiam do dekoracji) i wanilię. Ja dodaję jeszcze proszek z liofilizowanych truskawek, żeby kolor był intensywny. Blenduję.
  4. Słodzę do smaku i blenduję ponownie.
  5. Dekoruję truskawkami i podaję od razu lub schładzam w lodówce (wówczas budyń nieco stężeje).
  6. Budyń możecie przełożyć do pojemniczków na lody i zamrozić.

Smacznego!

Truskawkowy budyń z ryżu

Truskawkowy budyń z ryżu

Truskawkowy budyń z ryżu

Truskawkowy budyń z ryżu

Truskawkowy budyń z ryżu

Truskawkowy budyń z ryżu

1 Komentarz

Skomentuj