Składniki na 2 porcje:
- ugotowany do miękkości ryż 1 filiżanka (200 ml)
- mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
- truskawki ok. 30 dag
- cukier z wanilią 1 opakowanie
- cukier/ksylitol/erytrol do smaku
- ew. proszek z liofilizowanych truskawek/buraków/malin dla koloru
Budyń ryżowy z kilku składników. Tym razem sezonowo, z truskawkami. Jak nie zjecie wszystkiego, to możecie przełożyć do pojemniczków na lody na patyku i zamrozić;)

Truskawkowy budyń z ryżu
Wykonanie:
- Puszkę z mlekiem kokosowym wstawiam na noc do lodówki.
- Ugotowany, gorący ryż przekładam do blendera (ja używam tego).
- Dodaję gęstą część mleczka kokosowego, obrane truskawki (część zostawiam do dekoracji) i wanilię. Ja dodaję jeszcze proszek z liofilizowanych truskawek, żeby kolor był intensywny. Blenduję.
- Słodzę do smaku i blenduję ponownie.
- Dekoruję truskawkami i podaję od razu lub schładzam w lodówce (wówczas budyń nieco stężeje).
- Budyń możecie przełożyć do pojemniczków na lody i zamrozić.
Smacznego!

Truskawkowy budyń z ryżu

Truskawkowy budyń z ryżu
Ostatnio robiłam budyń z kaszy jaglanej, ale ten z ryżu również wygląda apetycznie. Zdecydowanie zamiast cukru postawiłabym na ksylitol lub erytrol 😉