Twarożek słonecznikowy z 2 składników

  • 5 min
  • 2 składniki
100%

Składniki:

  • pestki słonecznika 1 filiżanka (200 ml)
  • mleczko kokosowe 1 puszka (400 ml)

Uniwersalny, podstawowy przepis na wegański twarożek z pestek słonecznika. Możecie podać go na wytrawnie do kanapek lub młodych ziemniaków albo na słodko do naleśników, placków lub jako samodzielny deser a nawet krem do tortu.

Twarożek słonecznikowy z 2 składników

Twarożek słonecznikowy z 2 składników

Wykonanie:

  1. Puszkę z mleczkiem kokosowym wstawiam na noc do lodówki.
  2. Pestki słonecznika zalewam na noc wodą.
  3. Namoczone pestki przepłukuję wodą, odsączam i przekładam do blendera (ja używam takiego blendera wysokoobrotowego).
  4. Dodaję gęstą część mleczka kokosowego, która oddzieliła się po schłodzeniu i blenduję. Możecie zblendować twarożek na bardzo gładki krem lub mniej dokładnie, żeby były wyczuwalne grudki – jak wolicie.
  5. Twarożek możecie przygotować na wytrawnie (np. z solą, pieprzem, szczypiorkiem, rzodkiewką, czosnkiem) lub na słodko (z wanilią, ulubionym słodzidłem, owocami).

Smacznego!

Twarożek słonecznikowy z 2 składników

Twarożek słonecznikowy z 2 składników

Twarożek słonecznikowy z 2 składników

Twarożek słonecznikowy z 2 składników