Składniki:
- pestki słonecznika 1 filiżanka (200 ml)
- mleczko kokosowe 1 puszka (400 ml)
Uniwersalny, podstawowy przepis na wegański twarożek z pestek słonecznika. Możecie podać go na wytrawnie do kanapek lub młodych ziemniaków albo na słodko do naleśników, placków lub jako samodzielny deser a nawet krem do tortu.
Wykonanie:
- Puszkę z mleczkiem kokosowym wstawiam na noc do lodówki.
- Pestki słonecznika zalewam na noc wodą.
- Namoczone pestki przepłukuję wodą, odsączam i przekładam do blendera (ja używam takiego blendera wysokoobrotowego).
- Dodaję gęstą część mleczka kokosowego, która oddzieliła się po schłodzeniu i blenduję. Możecie zblendować twarożek na bardzo gładki krem lub mniej dokładnie, żeby były wyczuwalne grudki – jak wolicie.
- Twarożek możecie przygotować na wytrawnie (np. z solą, pieprzem, szczypiorkiem, rzodkiewką, czosnkiem) lub na słodko (z wanilią, ulubionym słodzidłem, owocami).
Smacznego!
Brak komentarzy